Η ΕΕ κατηγορεί την Valve για αθέμιτες πρακτικές μέσω Geo-blocking

Η ΕΕ κατηγορεί την Valve για αθέμιτες πρακτικές μέσω Geo-blocking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Valve για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού μέσω του Geo-blocking (ελληνικά: γεωγραφικός περιορισμός), αφού η πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών Steam καθώς και πέντε άλλοι εκδότες παιχνιδιών, ZeniMax, Capcom, Bandai Namco, Focus Home, Koch Media είχαν υπογράψει συμφωνία κάτω από το τραπέζι ούτως ώστε ορισμένοι καταναλωτές από συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην μπορούν να ψωνίσουν ορισμένα παιχνίδια.

Ωστόσο για να καταλάβετε ακριβώς τι συνέβη, ορισμένοι παίκτες χρησιμοποιούσαν VPN για να αλλάξουν τη γεωγραφική τους τοποθεσία όταν εισέρχονταν στο ψηφιακό κατάστημα παιχνιδιών Steam, αφού προφανώς οι τιμές ενός παιχνιδιού διαφέρουν από χώρα σε χώρα, έτσι μέσω αυτής της τακτικής αγόραζαν φθηνότερα ένα παιχνίδι.

Παρόλο που τα ψώνια από μία άλλη χώρα στα φυσικά αγαθά είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, εν τούτοις στα ψηφιακά αγαθά, όπως τα βιντεοπαιχνίδια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού προφανώς στις φτωχότερες χώρες υπάρχει χαμηλότερη τιμολόγηση εν αντιθέσει με κάποιες άλλες πλούσιες χώρες. Οπότε κάποιοι έξυπνοι άλλαζαν τη γεωγραφική τους τοποθεσία εκμεταλλευόμενοι αυτήν την αδυναμία για να ψωνίζουν φθηνότερα παιχνίδια.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε ένα νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο που απαγορεύει στα ηλεκτρονικά καταστήματα να εφαρμόζουν τη μέθοδο του Geo-blocking στους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση είναι να αντιμετωπίζονται όλοι οι καταναλωτές επί ίσοις όροις, χωρίς διακρίσεις, κάτι που αντικειμενικά έχει λογική ετούτη η κίνηση.

Μην ξεχνάτε πως μέχρι πέρυσι (δηλαδή πριν ψηφιστεί η επικείμενη νομοθεσία) ορισμένα μικρά e-shop δεν δεχόντουσαν καταναλωτές από την Ελλάδα, και άλλες φτωχές χώρες της ΕΕ. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγοραστική δύναμη μεταξύ ενός ατόμου που ζει σε μία φτωχή χώρα (π.χ Ελλάδα) και ενός ατόμου που ζει σε πλούσια χώρα (π.χ Γερμανία). Σαφώς η λογική πίσω από αυτό το σκοπό είναι να μην ασχολούνται με τους μπατίρηδες, διότι είναι χάσιμο χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας