Ίσως εκδιωχθεί ο ιδρυτής του Wikileaks από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ίσως εκδιωχθεί ο ιδρυτής του Wikileaks από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διώξουν τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει ζήσει εκεί επί επτά συνεχόμενα έτη, αφού ο Πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο δήλωσε ό,τι το συγκεκριμένο άτομο έχει παραβιάσει επανειλημμένα τους όρους ασύλου του, σύμφωνα με το Reuters . Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ασάνζ μήνυσε τον Ισημερινό για φερόμενη παραβίαση των “θεμελιωδών δικαιωμάτων του και της ελευθερίας του.

Ωστόσο, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, Νιλς Μέλζερ ανησυχεί πως είναι αρκετά πιθανό να απελαθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, και δεν πρόκειται απλά για εικασίες και θέλει να διερευνήσει προσωπικά την υπόθεση, επειδή προφανώς το συγκεκριμένο άτομο κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του.

Ο Νιλς Μέλζερ ανέφερε: «Αν ο κ. Τζούλιαν Ασάνζ εκδιωχθεί από την Πρεσβεία του Ισημερινού … θα μπορούσε να βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο, κάτι που παραβιάζει σαφέστατα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απέλαση ή η έκδοσησε του σε άλλη χώρα που έχει εκδώσει ένταλμα συλλήψεως χωρίς τη διασφάλιση ορισμένων σημαντικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής αξιολόγησης των κινδύνων και των κατάλληλων μέτρων προστασίας, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα εάν το κράτος προορισμού ασκήσει τη θανατική ποινή».

Να θυμίσουμε πως η θανατική ποινή υφίσταται σε κάποιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επομένως έχει βάση αυτή η λογική, προφανώς γιατί ΗΠΑ περιμένουν εδώ και επτά χρόνια για να το συλλάβουν, επειδή διέρρευσε σημαντικά μυστικά της χώρας τους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ για να αποφύγει την έκδοση του στη Σουηδία για διάφορες σοβαρές καταγγελίες, όπως για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες φυσικά αρνείται ο Ασάνζ.

Εν τούτοις σε περίπτωση που τελικά παραδοθεί ο Ασάνζ στη Σουηδία, τότε ενδέχεται πως θα υπάρχουν πιέσεις από τις ΗΠΑ για να εκδοθεί στη χώρα τους, ούτως ώστε να δικαστεί για σοβαρά αδικήματα όπως η κατασκοπεία, και μπορεί τελικά το δικαστήριο να του δώσει την χειρότερη των ποινών, που είναι η θανατική ποινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας