ΑρχικήΔιαδίκτυοΗ ΕΕ λέει στις μηχανές αναζήτησης να εξηγούν τις κατατάξεις των αποτελεσμάτων

Η ΕΕ λέει στις μηχανές αναζήτησης να εξηγούν τις κατατάξεις των αποτελεσμάτων

«Οι διαδικτυακές εταιρείες που διαθέτουν μηχανή αναζήτησης, όπως η Google και η Amazon θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι κατατάξεις στα αποτελέσματα αναζήτησης στις πλατφόρμες τους», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε οδηγίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (7/1/2020).

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις, να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους πανίσχυρους ανταγωνιστές τους, καθιστώντας τον ανταγωνισμό πιο δίκαιο σε όλες τις σημαντικές αναζήτησης προϊόντων που φέρνουν τεράστια κέρδη. Οι εταιρείες που διαθέτουν μηχανή αναζήτησης θα πρέπει να μοιράζονται με τις επιχειρήσεις τις πληροφορίες που χρειάζονται για να βελτιώσουν το διαδικτυακό προφίλ των αγαθών και των υπηρεσιών τους που πωλούνται μέσω των πλατφορμών τους.

«Αυτές οι οδηγίες έχουν ως κύριο σκοπό να τεθούν σαφή πρότυπα για την αλγοριθμική διαφάνεια των κατατάξεων, και κατ’ επέκταση, να υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη σε όλες αυτές τις διαδικασίες, που έως τώρα οι διαδικτυακές πλατφόρμες κρατούν αυτές τις λεπτομέρειες ως επτασφράγιστο μυστικό. Επομένως με αυτό τον τρόπο θα προαχθεί η καινοτομία και η ευημερία για το διαδικτυακό επιχειρείν, και κατά δεύτερο λόγο θα έχει ως θετικό αποτέλεσμα να ευνοηθούν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για τις ψηφιακές υποθέσεις.

«Οι εταιρείες του διαδικτύου σε τούτο τον τομέα θα πρέπει να περιγράφουν τους κύριους παράγοντες που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοι για την κατάταξή των αποτελεσμάτων για κάθε αναζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης που έχει η πληρωμένη προώθηση στα αποτελέσματα αναζήτησης», αναφέρουν αυτές οι οδηγίες.

Αυτά τα νέα μέτρα έρχονται μια εβδομάδα προτού η ΕΕ δημοσιοποιήσει την εκτεταμένη αναθεώρηση των ψηφιακών κανονισμών που αποσκοπούν στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων εταιρειών έναντι των μικρών που δεν έχουν τα εχέγγυα να τους ανταγωνιστούν στα ίσα.

Βέβαια σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι για παράδειγμα η Google αποφεύγει σκοπίμως να κοινοποιήσει τις εκατοντάδες παραμέτρους που χρειάζεται ένας ιστότοπος για να ανέβει ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά, και αυτό γιατί ενδεχομένως να το εκμεταλλευτούν οι επιτήδειοι στο Black Ηat SEO με συνέπεια να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα προς όφελος τους. Οπότε αυτή η μυστικοπάθεια κατά κάποιο τρόπο διασφαλίζει την αποφυγή χειραγώγησης των κατατάξεων. Αλλά αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση, που σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα και αντί-επιχειρήματαγια για κάθε ισχυρισμό που περικλείει αυτό το αντικείμενο.

Με λίγα λόγια, εδώ χρειάζεται μία προσεκτική διερεύνηση του ζητήματος από εμπειρογνώμονες και όχι από πολιτικούς του ευρωκοινοβουλίου που ο κάθε άσχετος μπορεί να λέει ότι του κατέβει στο μυαλό, χωρίς να έχει καμία υπόσταση ο ισχυρισμός του.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166