Η ΕΕ θα απαγορεύσει τη χρήση φυτοφαρμάκων που επηρεάζουν τις μέλισσες

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τη χρήση φυτοφαρμάκων που επηρεάζουν τις μέλισσες

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τη χρήση φυτοφαρμάκων που επηρεάζουν τις μέλισσες.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ μιας σχεδόν ολικής απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων που κατηγορούνται για την ανησυχητική εξολόθρευση των πληθυσμών των μελισσών.

Η παρούσα κίνηση έρχεται ως απάντηση μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων τον Φεβρουάριο ότι οι περισσότερες χρήσεις των χημικών ουσιών αποτελούσαν κίνδυνο για τις μέλισσες, προτρέποντας τους οικολόγους να ωθήσουν την ΕΕ των 28 κρατών να τις απαγορεύσουν αμέσως.

Οι μέλισσες συμβάλλουν στην επικονίαση του 90% των σημαντικότερων καλλιεργειών του κόσμου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να πεθαίνουν με ραγδαίο ρυθμό από τη «διαταραχή της κατάρρευσης των αποικιών», μια μυστήρια μάστιγα που οφείλεται στα ακάρεα, τα φυτοφάρμακα, τους ιούς, τους μύκητες ή των συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, ο Vytenis Andriukaitis δήλωσε ότι ήταν “χαρούμενος που τα κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασής μας, έτσι ώστε να περιοριστούν αυτά τα επικίνδυνα χημικά που βλάπτουν θανάσιμα τις μέλισσες, και μάλιστα έκανε tweet μια εικόνα των ακτιβιστών.

Σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής, τα κράτη της ΕΕ “ενέκριναν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω περιορισμό της χρήσης τριών δραστικών ουσιών … για τις οποίες η επιστημονική αναθεώρηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξωτερική τους χρήση βλάπτει τις μέλισσες”.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παρασιτοκτόνα – κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειομεθοξάμη – βασίζονται στη χημική δομή της νικοτίνης και προσβάλλουν τα νευρικά συστήματα των εντόμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας