ΑρχικήΕιδήσειςΗ εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και οι πολίτες φοβούνται

Η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και οι πολίτες φοβούνται

Αντιμέτωποι με τον τρόμο βρίσκονται σχεδόν καθημερινά οι πολίτες, αφού η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα… καλπάζει. Ληστείες, κλοπές, αρπαγές τσαντών, διαρρήξεις, κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και ληστείες τραπεζών κατέχουν τα σκήπτρα του εγκλήματος, όπως διαφαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η Αστυνομία φαίνεται πως αδυνατεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το έγκλημα. Η έλλειψη προσωπικού, αλλά και μέσων, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της. «Δεν υπάρχει σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι απαιτούν άμεση και ουσιαστική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.

Το ίδιο υποστηρίζει και μερίδα αξιωματικών που τονίζει πως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικής αναδιάρθρωσης των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών και ενδυνάμωσης του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς», που ύστερα από μια δοκιμαστική περίοδο μπήκε στο… ράφι. Την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της έντονης παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές επεσήμανε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Μάλιστα σε συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημοσχάκης έχει επισημάνει στους αστυνομικούς διευθυντές όλης της επικράτειας την ανάγκη λήψης μέτρων για την περαιτέρω ασφάλεια των πολιτών.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως παρατηρούνται υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε ό,τι αφορά τις εξιχνιάσεις των υποθέσεων, γεγονός που φανερώνει πως υπάρχει ομάδα ικανών αστυνομικών που εργάζονται στον τομέα της καταστολής.

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζουν οι ληστείες στα τραπεζικά υποκαταστήματα, με δύο ληστείες καθημερινά κατά μέσο όρο, ενώ στο στόχαστρο των ληστών μπήκαν το πρώτο εννιάμηνο του 2007 τα καταστήματα των ΕΛΤΑ. Οπως εξηγούν αξιωματικοί της Ασφάλειας, «συνήθως βρίσκονται σε απομονωμένα σημεία και δεν φυλάσσονται».

Ο φόβος μεγαλώνει καθημερινά. Ανύποπτοι πολίτες πέφτουν θύματα κλοπών και διαρρήξεων. Οι δείκτες του εγκλήματος αυξάνονται ανησυχητικά. Τη χρονιά που πέρασε πολλές οικογένειες βρέθηκαν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους διαρρήκτες μέσα στην κατοικία τους.

Μόνο τους πρώτους εννιά μήνες της φετινής χρονιάς σημειώθηκαν 1.554 περιστατικά «εισβολής» σε σπίτια. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του προφίλ των 424 δραστών που έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας, οι περισσότεροι -243- είναι Ελληνες, ενώ οι 181 αλλοδαποί, διαφόρων υπηκοοτήτων, κυρίως αλβανικής.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την επαιτεία, όπου παρατηρείται εξιχνίαση σε ποσοστό 99,9%.

Την ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησαν 251 υποθέσεις εξαναγκασμού από κυκλώματα σε επαιτεία, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 250. Συνελήφθησαν 238 αλλοδαποί που εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο και μόλις 17 Ελληνες.

Πτώση παρατηρείται στις υποθέσεις εκβιασμών την τελευταία δεκαετία. Από 78 που καταγγέλθηκαν το 1998, μόλις 37 καταγράφηκαν από την αρχή του χρόνου έως και το Σεπτέμβριο φέτος.

Οι Έλληνες έχουν τα πρωτεία σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Για 23 υποθέσεις μέσα στο 2018 συνελήφθησαν ή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 28 Ελλήνων.

Μείωση παρατηρείται και στους δείκτες απατών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166