Η κορύφωση στη γενετήσια πράξη ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την ευφορία, την ικανοποίηση και τα συναισθήματα, για αυτό και ο οργασμός θεωρείται «από τα σπουδαιότερα πράγματα» όταν είμαστε σε σχέση.
Εναλλακτικά, η ερωτική ικανοποίηση μπορεί να κινητοποιεί τη διαδικασία για να ερωτευτούμε, υποστηρίζει η Αυστραλή φυσιολόγος Dr Gemma O’Brien του πανεπιστήμιου της Νέας Αγγλίας.
Η O’Brien μελετά την δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του οργασμού και η έρευνα της έχει παρουσιασθεί στο Αυστραλιανό Συμβούλιο για την Ιατρική έρευνα (Australian Health and Medical Research Congress), στο Σίδνεϊ.
“Κάτι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ερωτικής κορύφωσης που μας κάνει πάρα πολύ χαρούμενους αλλά δεν ξέρουμε πως αυτό λειτουργεί αν το εξετάσουμε από τη βιολογική του πλευρά,” αναφέρει.
Η ίδια υποστηρίζει ότι το να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τη στιγμή της κορύφωσης μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα να φτάσουν σε οργασμό, εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή κάποιας θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, για παράδειγμα, χάπια.
Η μελέτη της O’Brien αποκάλυψε ότι τρία καίρια εγκεφαλικά συστήματα εμπλέκονται στην ερωτική κορύφωση.
“Έχουμε όλοι το συναισθηματικό στοιχείο, κάποια στοιχεία ικανοποίησης καθώς και κάποια στοιχεία ευφορίας. Πρέπει να βρούμε ποιο κομμάτι του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο γι αυτά τα τρία πράγματα.”
Η ανάμειξη του εγκεφαλικού κέντρου για το συναίσθημα, υπογραμμίζει τη σχέση ανάμεσα στη γενετήσια πράξη και την αγάπη, τον έρωτα.
“Αυτό δείχνει ότι η αγάπη ίσως ενισχύει την δυνατότητα κάποιου να φτάσει σε οργασμό. Ίσως όμως δείχνει και το αντίθετο, ότι η ερωτική κορύφωση μπορεί να ενισχύσει την αγάπη,” επισημαίνει η O’Brien.
Αριστερό ημισφαίριο, δεξί ημισφαίριο
Στοιχεία από την έρευνα της O’Brien δείχνουν επίσης ότι βιώνουμε την κορύφωση με το δεξί μας εγκεφαλικό ημισφαίριο.
Κατά τη διάρκεια του οργασμού η εγκεφαλική δραστηριότητα μεταφέρεται από τα δύο ημισφαίρια μόνο στο ένα, συνήθως το δεξί.
“Αυτό δικαιολογείται απόλυτα καθώς στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι που κάνουμε τα όνειρα, που φανταζόμαστε διάφορα, ονειροβατούμε και έχουμε όλες μας τις υπερφυσικές και μεταφυσικές ανησυχίες.”
Αυτό όμως είναι αντίθετο με την εγκεφαλική δραστηριότητα στα μανιοκαταθλιπτικά άτομα. Σε αυτή την περίπτωση η ευφορία που συνδέεται με μανιακές καταστάσεις φαίνεται να συνδέεται με τη μεταφορά της εγκεφαλικής δραστηριότητας στο αριστερό ημισφαίριο.
Η O’Brien θέλει να προχωρήσει σε ανθρώπινες κλινικές έρευνες οι οποίες θα βοηθούσαν τη φαρμακοβιομηχανία να παρασκευάσει φάρμακα που δεν θα επηρεάζουν τη ερωτική δραστηριότητα του ασθενή.
“Πολλά άτομα χρειάζεται να παίρνουν αντικαταθλιπτικά και άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα τα οποία συχνά παρεμβαίνουν στην ερωτική δραστηριότητα τους και στην ικανότητα τους να νιώσουν οργασμό. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε πριν τα διαθέσουμε στην αγορά γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα πρέπει να συμβαίνει, επομένως δεν μπορούμε και να ξέρουμε αν έχουμε μια σωστή ή λάθος αντίδραση από τη λήψη του φαρμάκου,” αναφέρει.
“Οι εταιρίες φαρμάκων θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις δοκιμές τους και δοκιμές για τη λειτουργία της ερωτικής κορύφωσης πριν να διαθέσουν τα φάρμακά τους στην αγορά.”
Διάβασε ακόμη: Xiaomi Redmi Note 11