Η ευγένεια είναι το κλειδί για επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις

Η ευγένεια είναι το κλειδί για επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις

Αγαπητέ πατέρα, ευχαριστώ για την τελευταία επιστολή σου.

Τα κατάφερες πάλι να μου θυμίσεις τα χρόνια που περάσαμε μαζί, με την αναφορά σου στον γείτονα μας, τον “θρησκευούμενο” επιχειρηματία… Είναι αλήθεια ότι έχεις κάθε φορά την ικανότητα να εκφράζεις την άποψή σου και τις πεποιθήσεις σου σε σύνθετα μερικές φορές προβλήματα της διοίκησης με απλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, επιχειρηματική και μη. Σήμερα είχα μια κουβέντα με τον διευθυντή μηχανοργάνωσης της εταιρίας μας.

Τον είδα με ένα πλατύ χαμόγελο από το πρωί και κατάλαβα ότι κάτι ευχάριστο του είχε συμβεί. “Μήπως έχεις κερδίσει το λαχείο και είσαι τόσο χαρούμενος σήμερα;” τον ρώτησα θέλοντας να τον κάνω να ανοιχτεί και να μου πει τι ήταν αυτό το οποίο τον χαροποιούσε. “Σχεδόν!” μου απάντησε με νόημα. Κατόπιν με πήρε από το χέρι και τραβώντας με προς το παράθυρο, που έχει θέα προς το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζομένων και των επισκεπτών, μου είπε δείχνοντάς μου προς τα εκεί: “Αυτός είναι ο λόγος που είμαι έτσι σήμερα!”. “Τι εννοείς;” τον ρώτησα, φοβούμενος ότι μάλλον δεν είμαι τόσο γρήγορος στο να καταλαβαίνω τις σκέψεις των άλλων. “Σήμερα κερνάω, γιατί πήρα το καινούριο μου αυτοκίνητο” μου είπε και τότε πράγματι πρόσεξα ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο στη θέση προς την οποία μου έδειχνε νωρίτερα.

Πιάσαμε την κουβέντα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, την αξία του και τα κριτήρια με τα οποία το διάλεξε. Σε κάποιο σημείο η συζήτηση ήλθε στο θέμα της διαδικασίας αγοράς του. Μου εξήγησε ότι έχοντας κάποιο, γνωστό, ο οποίος διατηρούσε επαφές με τη διοίκηση της εταιρίας εισαγωγής των αυτοκινήτων της συγκεκριμένης κατασκευής, τον χρησιμοποίησε για να έχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στη συγκεκριμένη αγορά.

Ετσι μιλούσε κατ’ ευθείαν με τη διευθύντρια πωλήσεων της εταιρίας, η οποία με τη σειρά της τον κατηύθυνε στις επαφές του με το κατάστημα λιανικής από όπου θα παρελάμβανε το αυτοκίνητο. «Εκείνο το οποίο με ικανοποίησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κατά την επαφή μου με τη συγκεκριμένη κυρία ήταν το γεγονός ότι ήταν πολύ εξυπηρετική, παρά το ότι ήταν σημαντικά απασχολημένη” μου είπε».

Αλλά κι εκείνη πρέπει να σχημάτισε καλή εικόνα από τη συνεργασία μας αυτή” συνέχισε, “γιατί σε κάποιο σημείο προς το τέλος της συνεργασίας μας, μου δήλωσε ανοιχτά ότι η ευγένειά μου ήταν περισσή και ότι θεωρούσε ότι είμαι ένα αξιόλογο άτομο, το οποίο χειρίζεται τα πράγματα με επαγγελματισμό αλλά και με τη ζεστασιά που επιτρέπει να έχει κανείς όταν ασχολείται με προσωπικό ενδιαφέρον για ένα θέμα. Ηταν μια συνεργασία η οποία έκλεισε θετικά και για τους δύο μας και η οποία άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις σε αμφότερους…” μου είπε με ικανοποίηση ο συνάδελφός μου.

Συμφώνησα με την κυρία ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευγενικό άτομο, δεδομένου ότι τον γνωρίζω σε καθημερινή βάση για πολλά χρόνια, και του ευχήθηκα το καλύτερο για το νέο απόκτημά του, πριν χωρίσουμε και βυθιστούμε στην καθημερινή δουλειά μας. Δεν είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έστω κι από το τηλέφωνο έγινε δυνατό για τη συγκεκριμένη κυρία να αντιληφθεί σωστά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του συναδέλφου μου;

Σε φιλώ, με εκτίμηση Λέων.

Αγαπητέ Λέων,

Η ευγένεια, η καλοσύνη και η ανωτερότητα, όπως βεβαίως και οι αντίποδές τους δεν κρύβονται εύκολα. Eνα άτομο μάλιστα το οποίο εργάζεται στις πωλήσεις μπορεί εύκολα να τα “ανακαλύψει”, αν και δεν χρειάζεται τόσος πολύ κόπος γι’ αυτό. Εκείνο το οποίο είναι δεδομένο είναι ότι η ευγένεια φέρνει την ευγένεια. Θεωρώ απίθανο για παράδειγμα, να απαντήσει κανείς με άσχημο τρόπο ή να αγνοήσει κάποιον ο οποίος ζητά κάτι με τον σωστό τρόπο.

Βεβαίως, δεν εννοώ ότι πρέπει ένα άτομο να είναι υποχωρητικό ή δουλικό για να επιτυγχάνει την εύνοια και τη συμπάθεια των άλλων, προσπαθώντας έτσι να ολοκληρώσει τις επιδιώξεις του. Μέσα στο πλαίσιο του αυτοσεβασμού όμως, καθώς και του σεβασμού και της αναγνώρισης της αξίας και των άλλων, η θετική στάση και συμπεριφορά είναι εκείνη η οποία μπορεί να κάνει ακόμη και “θαύματα”.

Μην ξεχνάς εξάλλου αυτό το οποίο έχει πει ο Dale Carnegie χρόνια τώρα, τη φράση αυτή την οποία σου έχω ξανατονίσει: “Περισσότερες μύγες πιάνει κανείς με μια κουταλιά μέλι, από όσες με ένα γαλόνι ξύδι”…

Και κάτι επίσης σημαντικό: η σοβαροφάνεια είναι γι’αυτούς οι οποίοι δεν έχουν την προσωπικότητα και τις ικανότητες εκείνες που απαιτούνται, ώστε να ελευθερώσουν τον αληθινό τους εαυτό. Λίγο γέλιο, μια ελαφρά αστεία διάθεση και βεβαίως ο αυτοσαρκασμός είναι αντίδοτα του άγχους, αλλά και τα “εργαλεία” εκείνα που μπορούν να ανοίξουν και την πιο ερμητικά κλεισμένη “πόρτα” της επαφής με το άτομο που βρίσκεται απέναντί μας.

Σε φιλώ, ο πατέρας σου.