Η Γερμανική κυβέρνηση θέσπισε νομοσχέδιο για την προστασία υποδομών 5G

Η γερμανική κυβέρνηση θέσπισε νομοσχέδιο για την προστασία υποδομών 5G

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανικής καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο σήμερα την Τετάρτη (16/12/2020), το οποίο απαιτεί από τις ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται στη δημιουργία κρίσιμων υποδομών, όπως τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G υψηλής ταχύτητας να εγγυηθούν ότι ο εξοπλισμός τους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σαμποτάζ, κατασκοπεία ή τρομοκρατία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τώρα κατατέθηκε το πρωί στο κοινοβούλιο, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ότι οι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εάν αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά τμήματα του γερμανικού δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν μια «εγγύηση» που περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουν ότι ολόκληρο το δίκτυο και τα κρίσιμα συστήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομους σκοπούς.

Σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτής εξοπλισμού δεν πληροί το ελάχιστο όριο αξιοπιστίας, τότε θα αποκλειστεί με συνοπτικές διαδικασίες και δεν θα μπορεί, όχι μόνο να πουλάει το υλικό του για την κατασκευή δικτύων, αλλά και το υπάρχον υλικό που ενδεχομένως να είναι εγκατεστημένο θα αφαιρεθεί, λόγω μη συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Το μέτρο δεν ισοδυναμεί με πλήρη απαγόρευση της Huawei στη Γερμανία, όπως έχει πράξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και παρεμπιπτόντως το απαιτεί από όλες τις χώρες του δυτικού πολιτισμού, με το πρόσχημα να προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια, αφού μπορεί η κινεζική εταιρεία να μεταφέρει τις ευαίσθητες πληροφορίες που κλέβει στην κινεζική κυβέρνηση για δόλιο σκοπό

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα, όταν ρωτήθηκε για τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ που επί της ουσίας ζητάει από τους συμμάχους να διακόψουν την ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες που χρησιμοποιούν εργαλεία της Huawei.

«Αυτός ο νόμος αφορά θεμελιώδη ζητήματα ασφάλειας, τόσο για τα πληροφοριακά συστήματα, όσο και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, και όχι μεμονωμένους κατασκευαστές εξοπλισμού», δήλωσε ο Steffen Seibert σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η Huawei αρνείται τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για διευκόλυνση της κινεζικής κατασκοπείας. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας