Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε τα σχέδια της σήμερα την Τετάρτη (16/12/2020) για την ανανέωση των κανόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας των 27 εθνών που απαρτίζουν την ένωση, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράνομη πρόσβαση από κυβερνοεγκληματίες σε ευαίσθητες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του κοραναϊού. Έτσι για την ιστορία να σημειωθεί πως η επίθεση διεξήχθη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η ΕΕ κατέγραψε κατά την περσινή χρονιά περίπου 450 περιστατικά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που αφορούσαν ευρωπαϊκές υποδομές, ιδίως στους χρηματοοικονομικούς και ενεργειακούς τομείς, ενώ η πανδημία κατέδειξε τη βαθιά εξάρτηση της Ευρώπης από το Διαδίκτυο και έδειξε τις πάμπολλες αδυναμίες ασφάλειας που έχουν τα πληροφοριακά τους συστήματα.
Οι ισχύοντες κανονισμοί του συστήματος πληροφοριών δικτύου της ΕΕ χρονολογούνται από το 2008 και οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπούν στην ενημέρωση τους, και επί της ουσίας έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε φορείς εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τους κανόνες, είτε είναι ιδιωτικές εταιρείες, είτε δημόσιοι οργανισμοί.
«Ο καιρός της αθωότητας έχει τελειώσει. Γνωρίζουμε ότι είμαστε στόχος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ενισχύσουμε και να προσαρμόσουμε τους κανόνες στη νέα πραγματικότητα».
Τα σχέδια περιλαμβάνουν μία προστατευτική ασπίδα (Cyber Shield) σε ολόκληρη την ΕΕ που θα συνδέει όλες τις αρμόδιες αρχές εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι στη φαρέτρα τους θα έχουν πραγματικά πολύτιμα εργαλεία αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, όπως τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ανιχνεύουν πρώιμα σημάδια επιθέσεων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ειδική μονάδα επίβλεψης στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπιση περιστατικών και απειλών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τόσο των χωρών, όσο και με διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.
Η νέα στρατηγική στον κυβερνοχώρο θα επικεντρωθεί στην προστασία βασικών υποδομών, όπως ηλεκτρικά δίκτυα, συστήματα θέρμανσης, μονάδες φυσικού αερίου και υδρογόνου, καθώς και αεροπορικές, σιδηροδρομικές, υδάτινες και οδικές συνδέσεις. Οι χρηματοοικονομικές υποδομές, όπως και οι υποδομές στον χώρο της υγείας θα περιλαμβάνονται επίσης στις προτεραιότητες για την καταπολέμηση αυτών των εχθροπραξιών από τους χάκερς.