Η Γη ερημοποιείται επικίνδυνα και φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές

Η Γη ερημοποιείται επικίνδυνα και φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές

Μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές είναι η ερημοποίηση, ως συνέπεια της αλλαγής του κλίματος, από την οποία κινδυνεύει ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών (αγγλικά United Nations University), δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι – ήτοι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης – απειλείται στο μέλλον από την ερημοποίηση, ενώ προβλέπεται ότι 50 εκατομμύρια άτομα θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν την επόμενη δεκαετία.

Οι ειδικοί ορίζουν την ερημοποίηση ως την υποβάθμιση της γης από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η βόσκηση και η αποψίλωση.

Η έκθεση κάνει λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας» και καλεί τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τους κανόνες για τη χρήση της γης καθώς και να σταματήσουν τις μη βιώσιμες πρακτικές βόσκησης και άρδευσης. Οι ειδικοί ζητούν επίσης καλύτερη διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ προτείνουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι οι μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ερημοποίησης όχι μόνο είναι ανεπαρκείς, αλλά επιπλέον δεν εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προκαλούν συχνά συγκρούσεις για το νερό ή άλλους φυσικούς πόρους.

Ένα άλλο άλλο μείζον και ουσιώδες πρόβλημα είναι ελλιπή η χρηματοδότηση. Οι δωρεές περιορίστηκαν στο 1/3 περίπου που σχετίζεται με τη συνθήκη για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης του ΟΗΕ, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει απαξιωθεί και όπως φαίνεται δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες των αναπτυγμένων χωρών του δυτικού πολιτισμού που έχουν τα χρήματα για να συνεισφέρουν σε αυτόν τον Ιερό σκοπό.

Η αντιμετώπιση της ερημοποίησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πλανήτη μας, διότι έχει άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή που μεγεθύνεται με το πέρασμα των ετών, όπως και με την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αν λοιπόν, συνεχιστεί η ξηρασία στη Γη, με τον τρέχον ρυθμό, τότε ενδεχομένως κατά τις επόμενες δεκαετίες θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άνευ προηγούμενων προκλήσεις που θα αναγκάσουν την ανθρωπότητα να κάνουν πολέμους ακόμη και για το πόσιμο νερό, καθαρά για λόγους επιβίωσης.

Προηγούμενο άρθροVolkswagen μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΌταν βγαίνετε βόλτα με άλλο ζευγάρι
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας