Σύμφωνα πάντα με την Google, ο ορισμός των κακών διαφημίσεων (αγγλικά: Bad ads) συνιστάται σε οποιαδήποτε διαφήμιση παραβιάζει τις πολιτικές ορθής χρήσης που έχει ορίσει το διαφημιστικό δίκτυο της, συμπεριλαμβανομένης της διαφημιστικής απάτης, του ηλεκτρονικού ψαρέματος (αγγλικά: phishing) κ.λπ. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται τόσο η συντονισμένη δράση από τους απατεώνες που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά μέσω του οργανωμένου εγκλήματος, όπως και τα μεμονωμένα περιστατικά.
Η Google ανακοίνωσε σήμερα ό,τι η ομάδα διαφημίσεων της εταιρείας αφαίρεσε 2,3 δισεκατομμύρια “κακές διαφημίσεις” το 2018, δηλαδή μία εμφανής μείωση της τάξεως του 28% εν αντιθέσει με το προηγούμενο έτος όπου αφαιρέθηκαν 3,2 δισεκατομμύρια κακές διαφημίσεις. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι η Google αφαιρούσε πάνω από 100 κακές διαφημίσεις το δευτερόλεπτο το 2017, και λιγότερες από 75 ανά δευτερόλεπτο το 2018.
Η Google λέει πως προέβη σε μία συντονισμένη προσπάθεια για να εντοπίσει τους επιτήδειους που δημιουργούν δόλιες διαφημίσεις, που έχουν ως απώτερο σκοπό να βλάψουν τους χρήστες που περιηγούνται ανυποψίαστα στους αγαπημένους τους ιστότοπους και τις εφαρμογές, και κατ’ επέκταση στο διαδίκτυο.
Επιπρόσθετα, η Google ανέφερε ό,τι χρησιμοποίησε ένα νέο είδος προηγμένης τεχνολογίας που βασίζεται στη μηχανική μάθηση για να εντοπίσει και να τερματίσει σχεδόν 1 εκατομμύριο κακούς λογαριασμούς διαφημιζόμενων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 734.000 εκδοτών και προγραμματιστών εφαρμογών.
Η δράση σε επίπεδο λογαριασμού έχει φυσικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της αιτίας των κακών διαφημίσεων – αφού ένας κακός λογαριασμός μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονα χιλιάδες κακές διαφημίσεις, ούτως ώστε να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερη μάζα ανθρώπων.
Επίσης, το 2018, η Google έβαλε σε εφαρμογή 330 ταξινομητές ανίχνευσης (αυτοματοποιημένα συστήματα) για να ανιχνεύσει καλύτερα το κακό επίπεδο ποιότητας μιας σελίδας ή εφαρμογής που εμφανίζεται η εκάστοτε διαφήμιση.
Έτσι, η εταιρεία κατόρθωσε να αφαιρέσει εντελώς τις διαφημίσεις από σχεδόν 1,5 εκατομμύρια εφαρμογές και από σχεδόν 28 εκατομμύρια σελίδες που παραβίασαν τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθούν οι εκδότες. Αυτές οι παραβιάσεις εντοπίζονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό χειροκίνητων αναθεωρήσεων και μηχανικής μάθησης. Δηλαδή πρώτα το σύστημα βρίσκει την ύποπτη διαφήμιση και μετά ο άνθρωπος παίρνει την τελική απόφαση.