Η Google δέχτηκε αγωγή σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από το Safari στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Google δέχτηκε αγωγή σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από το Safari στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Google δέχτηκε αγωγή σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από το Safari στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Guardian, η Google υπόκειται σε δίωξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για ισχυρισμούς ότι παρακάμπτει τις ρυθμίσεις απορρήτου του προγράμματος περιήγησης Safari της Apple στα iPhones μεταξύ Αυγούστου 2011 και Φεβρουαρίου 2012 για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών σχετικά με του χρήστες, όπως κοινωνική τους τάξη, η οικονομική τους κατάσταση, οι αγοραστικές συνήθειες, τα ενδιαφέροντα κατά την περιήγηση, τη σεξουαλικότητα, τη σωματική και την ψυχική υγεία, τις φυλετικές και τις πολιτικές προτιμήσεις.

Οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν για να χωρίσουν τους χρήστες σε κατηγορίες, όπως οι λάτρεις του ποδοσφαίρου ή τα άτομα που τους αρέσουν οι ταινίες για να βοηθήσουν την εταιρεία να προβεί σε καλύτερη στόχευση των διαφημίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρώην διευθυντής μιας ένωσης καταναλωτών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Richard Lloyd, ο οποίος ήταν αυτός που άσκησε την αγωγή, δήλωσε ότι η Google συγκέντρωσε δεδομένα μέσω “παράνομης παρακολούθησης και ταξινόμησης” κατά την περιήγηση των ανυποψίαστων χρηστών στο διαδίκτυο στις συσκευές iPhone.

Για να γίνει κατανοητό προς όλους αυτό το ζήτημα, ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποίησε ένα τεχνικό κενό που στην πορεία ονομάστηκε ως Safari Workaround για να συλλέξει τις πληροφορίες. Αυτό το κενό δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν μελετητή διδακτορικών σπουδών το 2012, και επέτρεπε στην Google να παρακολουθεί τη δραστηριότητα περιήγησης ενός χρήστη χρησιμοποιώντας cookies για την βελτιστοποίηση των διαφημίσεων που θα παράσχει στο δίκτυο AdWords.

Η Google εξαναγκάστηκε να καταβάλει σε πρόστιμο το ποσό των 17 εκατομμυρίων δολαρίων σε 37 Αμερικανικές Πολιτείες το Νοέμβριο του 2013 για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών iPhone στις ΗΠΑ μεταξύ 2011 και 2012. Το πρόστιμο αυτό ακολούθησε το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει τον Αύγουστο του 2012 μετά μια καταγγελία από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για παράβαση του νομικού κώδικα που σχετίζεται με το ιδιωτικό απόρρητο των πολιτών.

Με αυτήν την ενέργεια, η ομάδα ελπίζει να κερδίσει τουλάχιστον 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια για τους περίπου 4,4 εκατομμύρια χρήστες iPhone στη χώρα, τα οποία εφόσον κερδηθούν θα διατεθούν άμεσα στα θύματα της υπόθεσης.

Η Google, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εκμεταλλεύτηκε το Safari Workaround και πως δεν αποκαλύφθηκε καμία πληροφορία από τα συλλεχθέντα δεδομένα σε τρίτους. Οι δικηγόροι της εταιρείας υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν τα άτομα που ενδέχεται να έχουν πληγεί από αυτό το τεχνικό κενό και ως εκ τούτου η αξίωσή τους δεν θα έχει κανένα νομικό αξίωμα στο δικαστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας