Maxthon πρόγραμμα περιήγησης, πληροφορίες και χρηστικότητα

Maxthon πρόγραμμα περιήγησης, πληροφορίες και χρηστικότητα

Maxthon πρόγραμμα περιήγησης, πληροφορίες και χρηστικότητα.

Γεια σας, ήθελα σε αυτό το άρθρο να σας ξεδιπλώσω τις αρετές και τα μειονεκτήματα του Maxthon browser.

Πριν αρχίσω την ανάλυση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αρχικά αξίζει να αναφέρω πως το Maxthon το χρησιμοποιώ καθημερινά από το 2013, ωστόσο για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, λόγω της ενασχόλησής μου με την τεχνολογία χρησιμοποιώ ότι υπάρχει από πρόγραμμα περιήγησης, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Σχετικές πληροφορίες για το Maxthon.

Το Maxthon είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Maxthon Ltd., με έδρα το Πεκίνο της Κίνας. Είναι διαθέσιμο για Windows, macOS και ως Maxthon Mobile για Android, όμως δεν υποστηρίζεται επίσημα από το λειτουργικό σύστημα του Ubuntu (ανήκει στην οικογένεια του Linux), ίσως γίνει στο μέλλον.

Η Maxthon είναι μια κινεζική εταιρεία γνωστή κυρίως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης που τρέχει στα Windows. Έχει έδρα το Πεκίνο, με γραφεία στη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι από τους μηχανικούς της Maxthon εργάζονται στην βασική έδρα στο Πεκίνο, η οποία αναπτύσσει και διατηρεί εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης Maxthon για Windows, macOS και Android

Λειτουργικότητα και ευχρηστία του Maxthon

Το Maxthon είναι ένα ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης που περιέχει αρκετά χρήσιμα στοιχεία, διευκολύνοντας τη ζωή των χρηστών, δίνοντας κυρίως έμφαση στην ευχρηστία και τη λειτουργικότητα. Όμως για να είμαστε αντικειμενικοί, (αναφορικά με τους browsers) εδώ τα πράγματα έχουν να κάνουν περισσότερο με την συνήθεια, μπορεί στην αρχή ίσως κάποια άτομα να μην ικανοποιηθούν, και μετά από λίγο καιρό εκτεταμένης χρήσης να αλλάξουν άποψη.

Μετά από πολλά έτη προσωπικής χρήσης του Maxthon μπορώ να πω ότι η βελτίωση του ήταν αισθητή, εν αντιθέσει με το παρελθόν, και την παρούσα χρονική στιγμή συγκρινόμενο με το Firefox, Chrome, Opera και Edge θεωρώ πως δεν απέχει πολύ βάσει των θετικών χαρακτηριστικών που έχει απο τους ανταγωνιστές του, όμως θα το κατατάξω στην τέταρτη θέση, διότι οι προαναφερόμενοι έχουν προχωρήσει μπροστά, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα περιήγησης Maxthon (τουλάχιστον επί της παρούσης).

Ζητήματα απορρήτου για τα δεδομένα των χρηστών.

Το 2016, ερευνητές ασφάλειας με αντικείμενό τους υπολογιστές και το διαδίκτυο από την Fidelis Cybersecurity και την Exatel ανακάλυψαν ότι ο περιηγητής Maxthon πραγματοποίησε κρυφά αποστολή ευαίσθητων δεδομένων σε απομακρυσμένους διακομιστές της εταιρείας που βρίσκονται στο Πεκίνο.

Τα στοιχεία για τα οποία κατηγορείται πως είχε συλλέξει παράνομα είναι τα εξής: H κατάσταση αποκλεισμού των διαφημίσεων, οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες, οι αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μηχανές αναζήτησης και οι εφαρμογές που εγκαταστάθηκαν με τους αριθμούς έκδοσης τους .

Σύμφωνα με την Maxthon, τα δεδομένα αποστέλλονταν στους διακομιστές της ως μέρος του προγράμματος για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, και μάλιστα ισχυριζόταν πως οι χρήστες που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα το έπρατταν εθελοντικά, και η διαδικασία προστάτευε την ανωνυμία τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα στοιχεία εξακολουθούσαν να συλλέγονται και να αποστέλλονται σε απομακρυσμένους διακομιστές, ακόμη και αν οι χρήστες ζητούσαν ρητά εξαιρεθούν από το πρόγραμμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα δεδομένα στέλνονται μέσω μιας μη κρυπτογραφημένης σύνδεσης ( HTTP), αφήνοντας τους χρήστες ευάλωτους σε επιθέσεις χακαρίσματος.

Ο Διευθυντής ασφάλειας της Fidelis, ο Justin Harvey, σημείωσε πως τα δεδομένα που συλλέχθηκαν περιείχαν σχεδόν όλα όσα να μάθει κάποιος κυβερνοεγκληματίες για να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το υποψήφιο θύμα ούτως ώστε να του επιτεθεί. Γνωρίζοντας το ακριβές λειτουργικό σύστημα και τις εγκατεστημένες εφαρμογές, όπως και τις συνήθειες περιήγησης, θα ήταν εύκολο για έναν χάκερ να παγιδεύσει τον εκάστοτε χρήστη.

Σύμφωνα με τον CEO της Maxthon Jeff Chen, αυτό οφειλόταν σε ένα σφάλμα που διορθώθηκε μόλις το Maxthon έλαβε γνώση του ζητήματος. Ο Jeff Chen δήλωσε επίσης ότι «η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την εταιρεία Maxthon».

Τελικό συμπέρασμα.

Αν ορισμένοι από εσάς με ρωτούσατε αν θα σα τους το συνιστούσα να το βάλετε στην καθημερινή σας ζωή, τότε απλά θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε γιατί αξίζει τον κόπο, όμως οι συνήθειες μεταξύ των ανθρώπων διαφέρουν και μπορεί σε μερικούς να μην ενδείκνυται ή να είναι τελείως ακατάλληλο για διάφορους λόγους.

Θα το βαθμολογήσω 8 με άριστα το 10.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας