Η Google δεσμεύεται πως δεν θα χρησιμοποιηθεί το AI στα όπλα

Η Google δεσμεύεται πως δεν θα χρησιμοποιηθεί το AI στα όπλα

Η Google δεσμεύεται πως δεν θα χρησιμοποιηθεί το AI στα αυτόνομα όπλα.

Μετά την αφόρητη πίεση που δέχτηκε από τους υπαλλήλους της, η Google ανακοίνωσε επίσημα ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) που διαθέτει δεν θα χρησιμοποιηθεί τα αυτόνομα όπλα.

Η εταιρεία προσπαθώντας να καταστεί κερδοφόρα μέσα από τις μελλοντικές δραστηριότητες της, αναμφισβήτητα επιδίωκε επικερδείς κυβερνητικές συμβάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εργασία πάνω σε στρατιωτικά έργα.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι της εταιρείας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι το AI που χτίζουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόνομα όπλα, τα οποία μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα θανατηφόρα, σκοτώνοντας αδιακρίτως ακόμη και γυναικόπαιδα στο πεδίο της μάχης. Κατά συνέπεια αποδείχθηκε ότι η πίεση απέφερε καρπούς από το οποίο η Google αναγκάζοντας στην Google να εκδώσει και να θεσπίσει ένα «σύνολο αρχών» που θα την δεσμεύει ότι δεν θα προβεί ποτέ σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα συνεργαστεί ποτέ με το στρατό, επειδή υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς εργασίας όπου είναι δυνατή η συνεργασία, εκ των οποίων το σύννεφο (αγγλικά: cloud).

Ανακοινώνοντας τις ηθικές αρχές που πρόκειται να θεσπίσει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet (μητρική εταιρεία της Google), Sundar Pichai, δήλωσε ότι έθεσε “συγκεκριμένα πρότυπα” για το πώς η Google θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει τις λύσεις AI που διαθέτει.

«Το πως αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται το AI θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια», έγραψε ο Pichai. «Ως ηγέτης στην AI, αισθανόμαστε μια ιδιαίτερη ευθύνη για τα πεπραγμένα μας απέναντι στην κοινωνία».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπάλληλοι της εταιρείας έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι με τις αρχές που θέσπισε ο Pichai, αν και εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους ότι τα λόγια του είναι αρκετά ασαφής, και κατά συνέπεια αφήνεται περιθώριο για μελλοντικά πισωγυρίσματα και κωλοτούμπες.

«Ενώ στην πραγματικότητα δεν αναπτύσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για χρήση σε όπλα, θα συνεχίσουμε το έργο μας με τις κυβερνήσεις και τον στρατό σε πολλούς άλλους τομείς», έγραψε ο Pichai. «Αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές και θα αναζητήσουμε ενεργά περισσότερους τρόπους για να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους έργα, με γνώμονα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διατηρήσουμε τη χώρα των ΗΠΑ και τους πολίτες ασφαλείς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας