Η Google αποθηκεύει σε ένα αρχείο όσων αναζητάτε στη μηχανή αναζήτησης Google.com, εφόσον είσαστε συνδεδεμένοι στο Λογαριασμό Google, κι αν δεν έχετε, τότε η καταγραφή των αναζητήσεων γίνεται με βάση την διεύθυνση IP σας, εκεί τα πράγματα είναι λίγο αόριστα και καλύτερα για το χρήστη.
Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, πρέπει να αναφέρουμε πως μπορείτε μεν να διαγράψετε το ιστορικό σας στο πρόγραμμα περιήγησης, αλλά αυτό δεν θα καθαρίσει τι αποθηκεύεται στους διακομιστές της Google.
Τώρα η Google κάνει πολύ πιο εύκολη την διαδικασία διαγραφής του ιστορικούς σας, με λίγα απλά βήματα. Ωστόσο αυτό δεν το έκανε γιατί είναι καλή εταιρεία, αλλά γιατί την πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (αγγλικά: GDPR).
Από δω και στο εξής, θα έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε και να διαγράφετε τα δεδομένα στο πρόσφατο ιστορικό αναζήτησης, τα οποία θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, και όχι διασκορπισμένα όπως ήταν μέχρι πρότινος.
Η εταιρεία θα παρέχει ακόμη ταχύτερη πρόσβαση στα στοιχεία πληροφοριών και δεδομένων του χρήστη, όπως την απενεργοποίηση εξατομίκευσης διαφημίσεων ή ακόμα και την αποτροπή της αποθήκευσης δραστηριοτήτων από τους ιστότοπους της Google. Τελικά, οι αλλαγές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους χρήστες της Google να έχουν επίγνωση του ελέγχου στον λογαριασμό τους.
Οι νέες τροποποιήσεις που θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες αφορούν την αναζήτηση στον επιτραπέζιο υπολογιστή, όπως και τις κινητές συσκευές για τα λειτουργικά συστήματα iOS και Android. Η Google σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει αυτές τις αλλαγές και σε άλλες υπηρεσίες, όπως στους Χάρτες, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει η εμπειρία των χρηστών αναφορικά με τον έλεγχο απορρήτου στην εταιρεία.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως αυτός ο χρόνος ήταν ιδιαίτερα γεμάτος σκάνδαλα, σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν εκείνο του Facebook με την Cambridge analytica, όπου οι χρήστες ήταν υποχείριο σκοπιμοτήτων εν αγνοία τους.
Από την πλευρά μας πρέπει να ανανεώσουμε το αναγνωστικό κοινό πώς όλοι είμαστε φακελωμένοι στο διαδίκτυο και κανένας δεν γλυτώνει από τις μεγάλες εταιρείες, ωστόσο με την έλευση του GDPR, οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια από τις άλλες ηπείρους.