Η Google κατηγορείται για αντιμονοπωλιακές τακτικές στο Android από την ΕΕ

Η Google κατηγορείται για αντιμονοπωλιακές τακτικές στο Android από την ΕΕ

Η Google κατηγορείται για αντιμονοπωλιακές τακτικές στο Android από την ΕΕ.

Η Google πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 11 δισεκατομμύρια δολάριααπό την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάχρηση εξουσίας που εφάρμοσε στην αγορά του κινητού λειτουργικού συστήματος Android.

Η Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Margarethe Vestager πιθανότατα θα ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες τα ευρήματα της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία ανάγκασε τους κατασκευαστές κινητών συσκευών να προεγκαταστήσουν τις δικές της εφαρμογές πρώτου μέρους, όπως το Chrome, τους Χάρτες και το Play Store στα smartphone και τα tablet.

Το λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιείται επί του παρόντος από το 80% των smartphones που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη, λόγω του γεγονότος ότι οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να πληρώνουν κάποιο τέλος αδειοδότησης, και μάλιστα τους επιτρέπεται να εγκαταστήσουν δωρεάν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα που ανήκει στην Google.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παρακίνησε παράνομα τους κατασκευαστές smartphone να εγκαταστήσουν τις ιδιόκτητες εφαρμογές της, επίσης τους εμπόδισε να χρησιμοποιήσουν τον ανοιχτό κώδικα Android για να αναπτύξουν το δικό τους κινητό λειτουργικό σύστημα.

Η Google θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της μητρικής εταιρείας Alphabet. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρόστιμα σπάνια φτάνουν σε τόσο μεγάλο ύψος.

Η Google αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παραβίαση αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο γενικός σύμβουλος της εταιρείας, Kent Walker, εξέφρασε την άποψη του, λέγοντας:

«Η υπόθεση της Επιτροπής βασίζεται στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple. Κάτι που είναι πέρα για πέρα μία εσφαλμένη αντίληψη. Εν ολίγοις αυτές οι εικασίες δεν έχουν καμία βάση.

Η Margarethe Vestager αναμένεται σύντομα να προβεί σε ανακοίνωσή, δημοσιεύοντας τα ευρήματα της έρευνας, και στη συνέχεια θα ξέρουμε ακριβώς ποιο θα είναι το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει η Google στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας