Η Google θα τερματίσει τη συμμετοχή της στο Project Maven το 2019

Η Google θα τερματίσει τη συμμετοχή της στο Project Maven το 2019

Η Google θα τερματίσει τη συμμετοχή της στο Project Maven το 2019, το αμφιλεγόμενο ερευνητικό πρόγραμμα του Πενταγώνου των ΗΠΑ που επιδίωξε να βελτιώσει την αναγνώριση αντικειμένων σε στρατιωτικά αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Diane Greene, επικεφαλής του Google Cloud, δήλωσε στους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια συνάντησης της Παρασκευής ότι η εταιρεία θα αποσυρθεί από την τρέχουσα σύμβαση της με το Τμήμα Άμυνας όταν θα λήξει το 2019 και ότι δεν θα ακολουθήσει σε νέα σύμβαση, σύμφωνα με τους New York Times και το Gizmodo.

Η παρούσα ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά τη δήλωση της Google ότι θα εκπονήσει μια αυστηρή πολιτική δεοντολογίας που θα καθοδηγεί τη συμμετοχή της σε μελλοντικά στρατιωτικά έργα – κάτι που θα απαγορεύει ρητά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα αυτόνομα όπλα, τα οποία ως γνωστόν θεωρούνται επικίνδυνα.

«Είναι υποχρέωσή μας να επιδείξουμε υπευθυνότητα στα πεπραγμένα μας, και ένα παραπάνω γιατί ηγούμαστε στον τομέα της τεχνολογίας, οπότε είναι ηθική μας υποχρέωση να προβούμε σε δεοντολογική χρήση του AI», δήλωσε η Green κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η απόφαση πάρθηκε υπό το πρίσμα της εσωτερικής και εξωτερικής διαμάχης που δημιουργήθηκε από το Project Maven, σύμφωνα πάντα με το Gizmodo. Δεδομένου ότι η παρούσα είδηση σχετικά με τη συμμετοχή της Google σε αυτό το αμφιλεγόμενο έργο κοινοποιήθηκε και έγινε γνωστή προς όλο τον κόσμο τον Μάρτιο, είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι – συμπεριλαμβανομένου του Jeff Dean, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα της Google για το AI – έχουν υπογράψει μια ανοικτή επιστολή προς την εταιρεία καλώντας την να επανεξετάσει σοβαρά το ζήτημα, επιπλέον παραιτήθηκαν δεκάδες υπάλληλοι από την Google ως ένδειξη διαμαρτυρίας αναφορικά με αυτό το θέμα.

Οι ερευνητές και τα στελέχη στη DeepMind που δραστηριοποιούνται στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης, με έδρα το Λονδίνο, απομακρύνθηκαν σκοπίμως από το πρόγραμμα, αναφέροντας ένα όρο που τέθηκε στη συμφωνία κατά την εξαγορά το 2014 μεταξύ των εταιρειών που αποκλείουν τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας της DeepMind από την Google σε συστήματα επιτήρησης και στρατιωτικών συστημάτων.

Μετά από διάφορες διαρροές πληροφοριών από ανώτατα στελέχη της Google για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνουν ότι το Project Maven, παρά τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του, ήταν σε θέση να προσφέρει προσοδοφόρα στρατιωτικά συμβόλαια. Ο Fei-Fei Li, επιστήμονας και επικεφαλής στο Google Cloud, σημείωσε ότι το Project Maven αναμένεται να παράγει έσοδα 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία για διάστημα 18 μηνών και έως και 250 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

«Το Project Maven είναι ένα μεγάλο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε βελτιωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τη χώρα μέσω της ταχύτερης ανίχνευσης των δεινών, όπως οι βίαιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Scott Frohman.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας