Η Google θα θέσει ηθικούς κανόνες όταν θα συμμετέχει σε στρατιωτικά έργα.
Μετά τη συμμετοχή της Google στο Project Maven, ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα που είναι γνωστό πως αναπτύσσει αυτόνομα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη, ήταν η αιτία να προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες του υπαλληλικού προσωπικού της, και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών προέβησαν σε παραίτηση από την εταιρεία, διαφωνώντας ριζικά με τα πεπραγμένα της.
Για να μετριάσει αυτή την έντονη διαμαρτυρία η Google ανέφερε θα δημιουργήσει μία πολιτική που θα περικλείεται από ηθικούς κανόνες όταν θα συμμετέχει σε στρατιωτικά έργα. Σύμφωνα με τους The New York Times, οι νέοι κανόνες θα απαγορεύουν ρητά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα όπλα.
Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως τα αυτόνομα όπλα θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα στο πεδίο της μάχης (και όχι μόνο), επειδή δεν λειτουργούν με συναισθήματα, παρά μόνο από εντολές να εξολοθρεύουν τον εχθρό, άσχετα αν είναι ηλικιωμένος μικρό παιδί ή ανυπεράσπιστη γυναίκα.
Τα αυτόνομα όπλα δημιουργήθηκαν στην ουσία επειδή θεωρούνται πιο αποτελεσματικά και μειώνουν τον κίνδυνο να σκοτώνονται οι στρατιώτες των χωρών που τα χρησιμοποιούν.
Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία θα λάβει υπόψη την ανταπόκριση των εργαζομένων της στη σύνταξη “ενός συνόλου αρχών” γύρω από την συμμετοχή της σε στρατιωτικά έργα. Ωστόσο παραμένει άγνωστη η ημερομηνία σύνταξης αυτών των κανόνων, όμως ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Έτσι για την ιστορία: Ο Clara Immerwahr, ένας γερμανός χημικός αυτοκτόνησε το 1915 για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση της επιστήμης στον πόλεμο, που σημαίνει ότι ακόμη και πριν από μία εκατονταετία οι επιστήμονες εκείνης της εποχής διαπίστωσαν πως μόνο κακό θα επιφέρει για την ανθρωπότητα η συμμετοχή της επιστήμης σε στρατιωτικά έργα.