Η Ιαπωνική ρυθμιστική αρχή ανάγκασε την Apple να αλλάξει τις συμφωνίες με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών

Η Ιαπωνική ρυθμιστική αρχή ανάγκασε την Apple να αλλάξει τις συμφωνίες με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών

Η Ιαπωνική ρυθμιστική αρχή ανάγκασε την Apple να αλλάξει τις συμφωνίες με τους τοπικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Η Ιαπωνική ρυθμιστική αρχή δήλωσε την Τετάρτη (11 Ιουλίου 2018) ότι η Apple ενδέχεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας αναγκάζοντας τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να πωλούν τα iPhones της φτηνά και να χρεώνουν υψηλότερα μηνιαία τέλη, δίχως να δίνει στους καταναλωτές κάποια δίκαιη επιλογή.

Η Επιτροπή Εμπορίου (Japan Fair Trade Commission) δήλωσε ότι η ιαπωνική μονάδα της Apple είχε εξανάγκασε τις NTT Docomo, KDDI και SoftBank να προσφέρουν επιδοτήσεις για να πουλήσουν τα iPhones με έκπτωση, ωστόσο το κόστος θα μετακυλιστεί στους μηνιαίους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

Η Japan Fair Trade Commission δήλωσε: «Η υποχρέωση τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να προσφέρουν με το ζόρι επιδοτήσεις (για τα iPhone) θα μπορούσε να εμποδίσει τι συγκεκριμένες εταιρείες να προσφέρουν χαμηλότερες μηνιαίες χρεώσεις, ούτως ώστε να υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός στην αγορά».

Η JFTC , η οποία άρχισε να εξετάζει τις πρακτικές πωλήσεων της Apple το 2016, δεν θα τιμωρήσει την Apple, καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας συμφώνησε να αναθεωρήσει τις συμβάσεις της με τους τοπικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Οι εκπρόσωποι της Apple στην Ιαπωνία απέφυγαν να σχολιάσουν το ζήτημα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο για όσους δεν γνωρίζουν, η Apple από τα δύο τηλέφωνα που πουλάει σε όλο τον κόσμο το ένα αγοράζεται από την Ιαπωνική αγορά, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας MM Research Institute, καθιστώντας την Ιαπωνία μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές της.

Με τις συγκεκριμένες αθέμιτες αντιμονοπωλιακές πρακτικές, οι τοπικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα iPhones με έκπτωση, δήλωσε η JFTC , δίνοντας στην Apple πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, όπως η Samsung.

Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι οικονομικές ζημιές που προέκυψαν από αυτό το ζήτημα, οι καταναλωτές ήταν υποχρεωμένοι να υπογραφούν συμβάσεις δύο και τεσσάρων ετών, διότι προτίμησαν να αγοράσουν κάποια συσκευή από την Apple.

Κατά την αναθεώρηση των συμβάσεων, η Apple συμφώνησε να επιτρέψει στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες την επιλογή να αγοράζουν iPhones χωρίς επιδοτήσεις, και κατά συνέπεια να πληρώνουν χαμηλότερα μηνιαία τέλη, ένα γεγονός που αλλάζει το τρέχον τοπίο που ήταν εις βάρος των καταναλωτών, επισήμανε η Japan Fair Trade Commission.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας