Η αεροπορική ρυθμιστική αρχή της Κίνας ανήγγειλε ότι προς το παρόν δεν έχει σκοπό να επιτρέψει τις πτήσεις των αεροπλάνων 737 MAX της Boeing, λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια τους, παρότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν κανονικά οι πτήσεις, εφόσον πρώτα τεκμηριωθεί το αξιόπλοο αυτών των ιπταμένων οχημάτων.
Τα 737 MAX είναι τα αεροσκάφη με τις καλύτερες πωλήσεις της Boeing, ωστόσο παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος για μακρύ χρονικό διάστημα σε όλο τον κόσμο, και πιο αναλυτικά από τις αρχές του προηγούμενου έτους, μετά από δύο αεροπορικά δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, και εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως έφταιγαν τα συστήματα των αεροπλάνων, και όχι οι πιλότοι.
Από τότε αυτά τα μοντέλα τέθηκαν σε άπειρες δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν οι επιδιορθωτικές τροποποιήσεις κατέστησαν αυτά τα αεροπλάνα ξανά ικανά να πετάξουν στους ουρανούς και να μεταφέρουν με ασφάλεια τους ανθρώπους προς τον προορισμό τους.
«Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει «καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» για την επανέναρξη των πτήσεων», σύμφωνα πάντα με τον Κατικό Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό Κίνας CCTV, κάτι που ενόχλησε αφάνταστα την κατασκευάστρια εταιρεία.
Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τις πτήσεις αυτού του αεροσκάφους, χωρίς καν να το σκεφτεί δεύτερη φορά, βάζοντας πρωτίστως την ασφάλεια των επιβατών πάνω από όλα.
Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τα θανατηφόρα ατυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία «πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια» και ότι οι σχετικές βελτιώσεις που έγιναν στα συστήματα των αεροσκαφών πρέπει να είναι «αποτελεσματικές» ώστε «να λάβουν την απαιτούμενη έγκριση».
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη όλες τις εμπορικές πτήσεις του Boeing 737 MAX, μία κίνηση που εξέπληξε τους εμπειρογνώμονες στο συγκεκριμένο τομέα, διότι δεν ήταν κάτι αναμενόμενο.
Οι συντριβές πιστεύεται ότι συνδέονται με μία σοβαρή δυσλειτουργία στο σύστημα που ονομάζεται MCAS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών για τα ατυχήματα.
Ο Φενγκ Ζενγκλίν, διευθυντής της CAAC, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η άμεση απαγόρευση των πτήσεων από την Κίνα βασίστηκε στο γεγονός πως έδειξε μηδενική ανοχή προς την Boeing και πως δεν προτίθεται να βάλει ξανά σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ανθρώπων, επειδή η κατασκευάστρια εταιρεία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.
Η Boeing δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει από την Κίνα να αγοράσει περισσότερα από 8.600 νέα αεροπλάνα αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, λόγω του γεγονότος ότι αυξάνονται ραγδαία τα εγχώρια ταξίδια στην Κίνα.