GM: Οι νέες μπαταρίες της θα μειώσουν το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

GM: Οι νέες μπαταρίες της θα μειώσουν το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η General Motors λέει ότι ότι προέβη σε μία καινοτόμα ανακάλυψη στη χημεία των μπαταριών που θα μειώσει την τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων της, ώστε να μην είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα που έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης που καίνε βενζίνη και πετρέλαιο. Η τεχνολογία θα αυξήσει επίσης την αυτονομία των οχημάτων στα 450 μίλια (724 χιλιόμετρα) με μία μόνο φόρτιση. Ωστόσο αυτές οι μπαταρίες εκτιμάται πως θα είναι έτοιμες εντός πέντε ετών, και όχι άμεσα κατά τους επόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας υποσχέθηκε ένα μικρό ηλεκτρικό SUV που θα κοστίσει λιγότερο από 30.000 δολάρια, ενώ δεσμεύτηκε να κυκλοφορήσει 30 μοντέλα με μπαταρία μέχρι το 2025. Σχεδόν όλα τα τρέχοντα ηλεκτρικά οχήματα κοστίζουν περισσότερα από 32.000 δολάρια, κάτι που ομολογουμένως τα καθιστά δυσπρόσιτα στην πλειονότητα των ατόμων της μεσαίας κοινωνικής τάξης.

Η χθεσινή ανακοίνωση δείχνει εμπράκτως πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και τελικά, πως οι μπαταρίες θα γίνουν σύντομα η κύρια πηγή ενέργειας που θα τροφοδοτούν την πλειοψηφία των οχημάτων στο κοντινό μέλλον.

Αυτή η σπουδαία είδηση της GM συγκαταλέγεται ανάμεσα σε μια σειρά παρόμοιων ενεργειών και από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες. Για παράδειγμα, η Ford και η Fiat Chrysler ανακοίνωσαν πρόσφατα τα σχέδια τους για την δημιουργία ενός τεράστιου εργοστασίου στον Καναδά που θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, όπως και εξαρτήματα, ενώ η Volkswagen, η κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις στα μοντέλα EV.

Η πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ασχολούνται ενεργά με την ηλεκτροκίνηση ήταν ανέκαθεν να κατεβάσουν αρκετά χαμηλά το κόστος των μπαταριών, αφού υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 40% της αξίας ενός αυτοκινήτου. Επομένως η GM φαίνεται να έχει λύσει αυτό το δύσκολο γρίφο.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές διαφόρων κρατών προβαίνουν σε δραστικά μέτρα κατά των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Φερειπείν, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων οχημάτων που καίνε βενζίνη και πετρέλαιο έως το 2030.

Ο Doug Parks, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της GM για την ανάπτυξη προϊόντων, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των αυτοκινήτων μεταμορφώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και θέλουμε να έχουμε το προβάδισμα σε τούτη την περίεργη ιδιομορφία, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στο ευρύ καταναλωτικό κοινό».

Η General Motors έχει βάλει στόχο να ρίξει από την κυριαρχία της την Tesla, αφού αδιαμφισβήτητα θεωρείται ως παγκόσμιο ηγέτης των ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που προφανώς μόνο εύκολο δεν φαντάζει, διότι έχει ξεφύγει πολύ μπροστά και τυπικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί αυτό το χάσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας