Η κινεζική αστυνομία κατέσχεσε ψηφιακά νομίσματα αξίας 4,2 δις δολ. από το PlusToken Ponzi

Η κινεζική αστυνομία κατέσχεσε ψηφιακά νομίσματα αξίας 4,2 δις δολ. από το PlusToken Ponzi

Η έφοδος της κινέζικης αστυνομίας στα γραφεία του PlusToken, οδήγησε στη σύλληψη 109 ατόμων μέχρι στιγμής, και παράλληλα κατασχέθηκαν ψηφιακά νομίσματα, όπως Bitcoin και Ethereum, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινές τιμές.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της αστυνομίας, οι αρχές κατάσχεσαν 194.775 Bitcoin (BTC), 833.083 Ethereum (ETH), 1,4 εκατομμύρια Litecoin (LTC), 27,6 εκατομμύρια EOS, 74,167 Dash (DASH), 487 εκατομμύρια XRP, 6 δισεκατομμύρια Dogecoin (DOGE), 79.581 Bitcoin Cash (BCH) και 213.724 Tether (USDT) από τα επτά άτομα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Λαϊκού Δικαστηρίου του Γιαντσένγκ, τα κέρδη από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί θα κατατεθούν στο εθνικό ταμείο. Οι ακριβείς λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα διαχειρίζονται και θα επεξεργάζονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν διατυπωθεί πλήρως, και προφανώς θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες κατά τις επόμενες μέρες ή μήνες.

Το πρόγραμμα PlusToken, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη Λευκή Βίβλο (white paper) του τον Φεβρουάριο του 2018, παρουσιάστηκε ως πάροχος υπηρεσιών για κρυπτονομίσματα με έδρα τη Νότια Κορέα, ενώ φέρεται να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους χρήστες επενδυτικά προγράμματα ικανά να αποφέρουν κέρδη μεταξύ 8% και 16% μηνιαίως, με ελάχιστη κατάθεση 500 δολάρια.

Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, το PlusToken κατόρθωσε να συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια μέλη μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουνίου 2019, ένα πραγματικά αστρονομικό νούμερο που θα το ζήλευε σίγουρα οποιαδήποτε ανταγωνιστική υπηρεσία και πλατφόρμα.

Κατά τη στιγμή της κατάσχεση, αυτά τα κεφάλαια φέρεται να πλησιάζουν τα 15 δισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που συνεπάγεται ότι αυτό το χρηματικό ποσό ενδεχομένως να πολλαπλασιαστεί κατά τα επόμενα χρόνια αν αναλογιστούμε την δυναμική που έχει το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο ο λόγος που η κινεζική αστυνομία προέβη σε συλλήψεις οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2019, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε σταματήσει να λειτουργεί επικαλούμενο τη «συντήρηση συστήματος», σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες της βιομηχανίας, εξαπατώντας ουσιαστικά τους πελάτες που κατέθεσαν τα χρήματα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου «Yancheng Intermediate People’s Court» σημειώνει ότι 15 άτομα έχουν καταδικαστεί μέχρι σήμερα, σε φυλάκιση μεταξύ 2 και 11 ετών, και τα πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας