Η Κινεζική κυβέρνηση ανέφερε σε δημόσια ανακοίνωση τον Αύγουστο πως δεν θέλει τα παιδιά της χώρας της να παίζουν βιντεοπαιχνίδια για ατελείωτες ώρες κάθε μέρα, προφανώς γιατί ο αυτός ο εθισμός οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Πλέον το Κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα το συγκεκριμένο ζήτημα, και από τα λόγια πέρασε στην πράξη. Συγκεκριμένα συνεργάζεται με τις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, με πρωτοστάτη την Tencent για να βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτή τη μάστιγα που ταλανίζει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Tencent είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, έχοντας στην κατοχή της μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα σε ετούτο το χώρο.
Μετά από πιέσεις της κινεζικής Κυβέρνησης, η Tencent δημιούργησε ένα νέο “σύστημα ταυτοποίησης των πραγματικών ονομάτων (RNIS) των παικτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της στην Κίνα και ήδη λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στο μετριασμό των ανησυχιών για τον εθισμό των παιδιών στα βιντεοπαιχνίδια. Δηλαδή, θέτει περιορισμό στις ώρες παιχνιδιού στα ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών, όπου δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνούν την μία ώρα παιξίματος την ημέρα. Και αναγκάζει κάθε παίκτη να εγγραφεί στο παιχνίδι με το πραγματικό του όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητά του.
Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα δεν είναι καινούργιο. Η Tencent εισήγαγε αρχικά μια έκδοση του RNIS τον Μάιο του 2017. Αυτό απαιτούσε από τους παίκτες να εισάγουν την πραγματική τους ηλικία στο σύστημα πριν ξεκινήσουν να παίζουν παιχνίδια που ανήκουν σε αυτή την εταιρεία, αλλά αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος πώς δεν λειτούργησε σωστά και οι παίκτες μπορούσαν να ξεγελάσουν το σύστημα, βάζοντας ψεύτικα στοιχεία.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, ο εκδότης αναθεώρησε το σύστημα και ενίσχυσε το πρόγραμμα του, αλλά με έναν περίεργο τρόπο. Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας παρέχουν στην Tencent πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων με την λίστα όλων των ανθρώπων που ζουν στην Κίνα.
Το σύστημα απαιτεί την εγγραφή του χρήστη με το πραγματικό του όνομα, εντούτοις οι πληροφορίες που θα εισάγει ο παίκτης στο σύστημα θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από την βάση δεδομένων που παρέχεται από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.
Έτσι μέσω αυτής της πρωτότυπης μεθόδου κλείνουν μερικά κενά από το παλιό σύστημα που δεν ήταν αποτελεσματικό, και πλέον επιτρέπει στην Tencent να επαληθεύει σωστά την ηλικία ενός χρήστη και να εφαρμόσει μία δραστική πολιτική κατά του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια, όταν φυσικά αυτό καταστεί αναγκαίο. Όσοι αποτυγχάνουν να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους μέσω αυτού του συστήματος θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείδωμα του λογαριασμού τους.