Τι βρήκαν οι επιστήμονες μέσα στους εγκεφάλους 10 Ρώσων κοσμοναυτών

Τι βρήκαν οι επιστήμονες μέσα στους εγκεφάλους 10 Ρώσων κοσμοναυτών

Τα διαστημικά ταξίδια σίγουρα φαντάζουν συναρπαστικά για εμάς τους απλούς ανθρώπους, αλλά δυστυχώς για τους κοσμοναύτες θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα επειδή καταπονούν το σώμα τους. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι διαστημικές αποστολές επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μειώνοντας την ποσότητα της γκρίζας ύλης και παράλληλα αυξάνεται ο όγκος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Αμβέρσας με επικεφαλή τον Floris Wuyts, περιγράφουν τα αποτελέσματα της σκτινοδιαγνωστικής του εγκεφάλου σε δέκα Ρώσους κοσμοναύτες.

Οι κοσμοναύτες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) πριν μεταβούν στο διεθνή διαστημικό σταθμό στο ISS και περίπου εννέα ημέρες μετά την επιστροφή τους στη Γη. Επίσης, επτά από τους δέκα κοσμοναύτες ξανά υποβλήθηκαν σε εξετάσεις περίπου 200 ημέρες μετά το πέρας της αποστολής για να δουν πώς αντέδρασε ο εγκέφαλος τους με την πάροδο του χρόνου. Οι κοσμοναύτες ήταν όλοι άντρες, με μέση ηλικία 44 ετών και οι αποστολές του στο ISS τους διήρκησαν κατά μέσο όρο 189 ημέρες.

Η ομάδα του Wuyts διαπίστωσε ότι η ποσότητα της γκρίζας ύλης (ένας σημαντικός ιστός του εγκεφάλου που βοηθά στην επεξεργασία των πληροφοριών) – μειώθηκε κατά 3,3% κατά τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής των κοσμοναυτών. Παρόλο που κάποια ποσότητα της γκρίζας ύλης είχε ανακτηθεί στην επανεξέταση που έγινε στις 200 ημέρες από τον γυρισμό τους στη γη, η απώλεια ήταν ακόμη σοβαρά μειωμένη που αναμφισβήτητα θεωρείται ένα ανησυχητικό στοιχείο για την υγεία του εγκεφάλου.

Αντίθετα, ο όγκος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που κυκλοφορεί στον εγκέφαλο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης. Επειδή αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των όγκων του εγκεφαλικού ιστού, δεν είναι γνωστό αν αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη γνωστική ικανότητα ή την συμπεριφορά των κοσμοναυτών.

Η Angelique Van Ombergen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, ανέφερε ότι είναι δύσκολο να πούμε γιατί το περιβάλλον της μικροβαρύτητας προκαλεί αυτές τις μεταβολές στον όγκο του εγκεφαλικού ιστού. Η βασική υπόθεση είναι ότι η μικροβαρύτητα προκαλεί τη μετατόπιση περισσότερων υγρών προς τον κορμό και το κεφάλι, επειδή η βαρύτητα δεν τους αγκυρώνει σωστά. Πιστεύουμε ότι όλες οι αλλαγές που βλέπουμε εδώ οφείλονται στη μετατόπιση των υγρών.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να σχετίζεται με τα περίεργα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τη λευκή ύλη, έναν εγκεφαλικό ιστό επικαλυμμένο σε ένα λιπίδιο που ονομάζεται μυελίνη και αυξάνει την ταχύτητα των παρορμήσεων των νευρικών ινών. Αρχικά, δεν φάνηκε ότι η διαστημική αποστολή άλλαξε καθόλου τον όγκο της λευκής ύλης. Αλλά όταν η ομάδα προέβη σε νέα ακτινοδιαγνωστική εξέταση των κοσμοναυτών, αρκετούς μήνες αργότερα, η λευκή ύλη τους είχε μειωθεί σε όγκο.

Οι ερευνητές ήδη μελετούν νέους αστροναύτες και κοσμοναύτες για πιο εκτεταμένες έρευνες σχετικά με την επίδραση των μακρόχρονων διαστημικών αποστολών στη λειτουργία του εγκεφάλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας