Ο αποκλεισμός διαφημίσεων του Chrome θα επεκταθεί και στους ιστότοπους με καταχρηστική συμπεριφορά

Ο αποκλεισμός διαφημίσεων του Chrome θα επεκταθεί και στους ιστότοπους με καταχρηστική συμπεριφορά

Η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι το Chrome θα τιμωρήσει τους ιστότοπους με καταχρηστική συμπεριφορά που έχουν διαφημίσεις σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο για να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν σκόπιμα τους χρήστες, και πλέον δεν θα εμφανίζει τις διαφημίσεις στους χρήστες του διαδικτύου.

Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, με την κυκλοφορία του Chrome 71, ο αποκλεισμός διαφημίσεων του συγκεκριμένου προγράμματος περιήγησης θα μπλοκάρει όλες τις διαφημίσεις σε ιστότοπους που εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυτές τις δόλιες πρακτικές.

Η Google από την περσινή χρονιά συμμετέχει στο Συνασπισμό για Καλύτερες Διαφημίσεις (αγγλικά: Coalition for Better Ads), ένας οργανισμός που προσφέρει συγκεκριμένα πρότυπα για τον τρόπο με τον οποίο η διαφημιστική βιομηχανία θα πρέπει να βελτιώσει τις διαφημίσεις για τους καταναλωτές.

Τον Φεβρουάριο, το Chrome άρχισε να εμποδίζει τις διαφημίσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν ή εκτελούνται από την Google) σε ιστότοπους που εμφανίζουν διαφημίσεις που δεν συμμορφώνονται με τα σωστά πρότυπα του κλάδου, όπως ορίζεται από τον συνασπισμό. Όταν ένας χρήστης του Chrome πλοηγείται σε μια σελίδα, το φίλτρο διαφήμισης του προγράμματος περιήγησης ελέγχει αν η συγκεκριμένη σελίδα ανήκει σε ιστότοπο που δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα για τις καλύτερες διαφημίσεις. Αν ναι, τα αιτήματα δικτύου στη σελίδα ελέγχονται βάσει μιας λίστας με γνωστά μοτίβα διευθύνσεων URL σχετικών με τις διαφημίσεις και οι τυχόν αντιστοιχίσεις αποκλείονται, αποτρέποντας την εμφάνιση διαφημίσεων στην εκάστοτε σελίδα.

Η στρατηγική της Google είναι απλή και ξεκάθαρη αναφορικά με αυτό το ζήτημα, δηλαδή: Το Chrome θα προσπαθήσει εσκεμμένα να μειώσει τα έσοδα από τις διαφημίσεις στους ιστότοπους που προβάλλουν αμφιλεγόμενο διαφημιστικό περιεχόμενο που έχουν παραπλανητικό χαρακτήρα.

Εντούτοις, ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι διαδικτυακές τοποθεσίες που προσπαθούν πραγματικά να προσφέρουν συμμορφούμενες διαφημίσεις.

Ο συνασπισμός αντιλαμβάνεται μεν ότι θα προκαλέσει οικονομικές ζημιές σε κάποιες επιχειρήσεις ή εταιρείες μέσω αυτής της μεθοδολογίας, αλλά ο κύριος σκοπός του εγχειρήματος είναι να προστατεύσει τον κλάδο από τους κακούς επαγγελματίες που δεν έχουν ενδοιασμό να προβούν σε παράτυπες ενέργειες.

Με την κυκλοφορία του Chrome 64 και αργότερα του Chrome 68, η Google μπλόκαρε το διαφημιστικό υλικό με ύποπτη συμπεριφορά, όπως τα αναδυόμενα παράθυρα που έστελναν τους χρήστες σε ύποπτο προορισμό, με ανεπιθύμητες ανακατευθύνσεις, καρτέλες ή παράθυρα. Ορισμένες φορές περιείχαν και ιούς που μόλυναν τις συσκευές των χρηστών.

Ωστόσο, η Google διαπίστωσε ότι αυτές οι προστασίες δεν έκαναν σωστή δουλειά – διότι οι περισσότερες από τις μισές καταχρηστικές διαφημιστικές συμπεριφορές εξακολουθούσαν να μην εμποδίζονται από το Chrome. Αυτές οι διαφημίσεις προέτρεπαν τους χρήστες να κάνουν κλικ πάνω τους, ωστόσο το χειρότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως έκλεβαν δεδομένα και προσωπικές πληροφορίες από τη συσκευή του χρήστη, επίσης τα κουμπιά που υποτίθεται πως έκλειναν τη διαφήμιση δεν δούλευαν με αρνητική συνέπεια να μην κλείνουν πραγματικά οι διαφημίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας