ΑρχικήGadgetΗ Κολωνία εξετάζει να απαγορεύσει τα ρομποτικά χλοοκοπτικά τη νύχτα

Η Κολωνία εξετάζει να απαγορεύσει τα ρομποτικά χλοοκοπτικά τη νύχτα

Τα ρομποτικά χλοοκοπτικά δεν κόβουν μόνο γρασίδι, αλλά μερικές φορές τραυματίζουν και σκαντζόχοιρους. Μια μεγάλη γερμανική πόλη εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης χρήσης τους κατά τη νύχτα.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις στη Γερμανία ζητούν να περιοριστεί σημαντικά η χρήση των ρομποτικών χλοοκοπτικών. “Η νυχτερινή απαγόρευση χρήσης για τα ρομποτικά χλοοκοπτικά είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει”, δήλωσε η Corinna Hölzel από την Ένωση για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης στη Γερμανία (BUND) στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Θα ήταν ακόμα καλύτερο να απαγορευτούν εντελώς για να προστατευτούν αυτά τα κακόμοιρα ζωάκια.”

Μερικές μικρότερες κοινότητες στη Γερμανία έχουν ήδη επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση. Η Κολωνία, μια μεγάλη πόλη, εξετάζει τώρα μια απαγόρευση που θα προσαρμόζεται στις ώρες της δύσης του ηλίου ανάλογα με την εποχή. Η πόλη έχει ήδη εγκρίνει ένα σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με την BUND, τα αυτοκινούμενα χλοοκοπτικά αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους σκαντζόχοιρους. Επειδή οι ρομποτικές συσκευές λειτουργούν αθόρυβα και χωρίς επίβλεψη από τον χειριστή τους, Επιπλέον οι κηπουροί τις χρησιμοποιούν συχνά τη νύχτα, όταν οι νυχτόβιοι σκαντζόχοιροι αναζητούν τροφή.

Οι σκαντζόχοιροι δεν απομακρύνονται όταν υπάρχει κίνδυνος

“Οι σκαντζόχοιροι δεν είναι ζώα που φεύγουν όταν υπάρχει κίνδυνος και το μόνο που κάνουν εντοπίσουν κάποια απειλή είναι να σηκώνουν τα αγκάθια τους. Όμως, απέναντι στις αιχμηρές, περιστρεφόμενες λεπίδες των ρομποτικών χλοοκοπτικών, τα αγκάθια τους δεν τους παρέχουν καμία προστασία”, εξήγησε η Hölzel.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Leibniz για την Έρευνα των Ζώων και της Άγριας Ζωής ανέλυσαν 370 περιστατικά τραυματισμών σκαντζόχοιρων που αποδόθηκαν σε “ηλεκτρικές συσκευές κηπουρικής”. “Σχεδόν οι μισοί από τους σκαντζόχοιρους που βρέθηκαν και αναφέρθηκαν (47%) δεν επιβίωσαν από τους τραυματισμούς, ενώ κάποια που δεν σκοτώθηκαν κατευθείαν, είτε έπρεπε να θανατωθούν για να μην υποφέρουν από τα βαριά τραύματα, είτε πέθαναν κατά τη διάρκεια της φροντίδας”, ανέφεραν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Όπως και οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Leibniz ζητούν νυχτερινή απαγόρευση χρήσης τους για να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο πληθυσμός των σκαντζόχοιρων βρίσκεται σε πτώση. Το 2020, οι σκαντζόχοιροι εντάχθηκαν στον Κόκκινο Κατάλογο με τα είδη που βρίσκονται προς παρακολούθηση προκειμένου να μην εξαφανιστούν.

Το υπερβολικό κούρεμα γρασιδιού στον κήπο βλάπτει τη βιοποικιλότητα

Ένα ακόμα επιχείρημα κατά των ρομποτικών χλοοκοπτικών είναι ότι αποτελούν μια εφεύρεση που βλάπτει σημαντικά τη βιοποικιλότητα. “Κουρεύουν κάθε τι που βρίσκουν μπροστά τους όπως για παράδειγμα της μαργαρίτες, και όχι μόνο το γρασίδι “, δήλωσε η ειδικός κήπου Hölzel. Οι άγριες μέλισσες, οι πεταλούδες ή τα σκαθάρια χάνουν έτσι σημαντικές πηγές τροφής με αυτόν τον τρόπο.

Οι επιπτώσεις των ρομποτικών χλοοκοπτικών και οι προτεινόμενες λύσεις

Πέρα από τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τα ρομποτικά χλοοκοπτικά συμβάλλουν και στην αύξηση της ηχορύπανσης σε αστικές περιοχές. Ο συνεχής θόρυβος των μηχανημάτων αυτών μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στους κατοίκους, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα κατοικιών. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα των χλοοκοπτικών στο περιβάλλον.

Η προώθηση παραδοσιακών μεθόδων κοπής, όπως το χέρι ή το μηχανικό χλοοκοπτικό, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κήπων με χαμηλή συντήρηση, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην ηρεμία των γειτονιών.

Νομικό πλαίσιο και ευθύνη

Η αύξηση των περιστατικών τραυματισμού ζώων από ρομποτικά χλοοκοπτικά αναδεικνύει την ανάγκη για ένα σαφέστερο και πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο. Ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να πληρούν τα μηχανήματα αυτά, παραμένουν αναπάντητα σε πολλές χώρες.

Η θέσπιση συγκεκριμένων κανονισμών για τη χρήση ρομποτικών χλοοκοπτικών, που θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας, υποχρεωτικές προφυλάξεις ασφαλείας και ποινές για παραβάσεις, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία τόσο των ζώων όσο και του περιβάλλοντος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166