Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ρίχνει Θερμίτη σε εχθρικές θέσεις δεν είναι η μόνη στρατιωτική καινοτομία της Ουκρανίας.
Σε ένα βίντεο, μια ουκρανική ταξιαρχία έδειξε πως ένα drone ρίχνει σε ένα άλσος καμένο θερμίτη, ένα μείγμα που αποτελείται από μια πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει οξείδιο του σιδήρου και αλουμίνιο. Το μείγμα καίγεται σε θερμοκρασία περίπου 2.400 βαθμών Κελσίου και σκοπός του είναι να βλάψει τόσο τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και να καταστρέψει την προστατευτική βλάστηση.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Futurezone.at, ένα τέτοιο όπλο δεν απαγορεύεται ρητά από το Πρωτόκολλο της Γενεύης για την απαγόρευση της χρήσης ασφυκτικών, τοξικών ή παρόμοιων αερίων, καθώς και βακτηριολογικών μέσων στον πόλεμο. Ωστόσο, είναι λογικό πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αλόγιστα, ακόμα και σε στρατιωτικούς στόχους.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch έχει επικρίνει έντονα τη χρήση του θερμίτη, καθώς τέτοια όπλα προκαλούν ιδιαίτερο πόνο, ακόμη και πολύ καιρό μετά τον τραυματισμό.
Παρόμοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια, όπως φαίνεται σε διάφορα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα X. Ωστόσο, η χρήση ενός τέτοιου όπλου με drone είναι κάτι νέο.
Φθηνός πυροδοτικός μηχανισμός με απλή τεχνολογία
Η Ουκρανία δείχνει επίσης μεγάλη εφευρετικότητα και σε άλλους τομείς, όπως αναφέρει ένα δημοσίευμα του Forbes που βασίζεται σε πληροφορίες του ρωσικού στρατιωτικού blogger με την επωνυμία UAV Developer. Σύμφωνα με αυτό, η Ουκρανία συνδυάζει όπλα που χρησιμοποιούνται ήδη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με σύγχρονη τεχνολογία.
Ένα παράδειγμα είναι ένας μικροσκοπικός πυροδοτικός μηχανισμός με λέιζερ που ανακτήθηκε από ουκρανικά πυρομαχικά. Αυτό το σύστημα συνδυάζει τον πυροκροτητή μιας βόμβας drone με έναν αισθητήρα λέιζερ και μετρά την απόσταση από τον στόχο, επιτρέποντας στη βόμβα να εκραγεί σε οποιαδήποτε επιθυμητή απόσταση από τον στόχο.
Οι πυροδοτικοί μηχανισμοί προσέγγισης χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1943. Ωστόσο, οι σύγχρονοι πυροδοτικοί μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι στην κατασκευή τους και σχετικά ακριβοί. Σύμφωνα με το Forbes, ο πυροδοτικός μηχανισμός M734A1 για βλήματα όλμων 60 χιλιοστών του στρατού των ΗΠΑ κοστίζει 213 δολάρια. Αντίθετα, ένας φθηνός και ανθεκτικός ημιαγωγός λέιζερ είναι διαθέσιμος για λιγότερο από 20 δολάρια..
Ο blogger το περιγράφει ως ένα πολύ απλό εξάρτημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Προσθέτει επίσης ότι η ρωσική γραφειοκρατία εμποδίζει την εισαγωγή παρόμοιων συστημάτων στη Ρωσία.
Νέοι πυροδοτικοί μηχανισμοί από παλιές σοβιετικές νάρκες
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης έναν σύγχρονο πυροδοτικό μηχανισμό στις αντιαρματικές νάρκες PTM-3, που χρησιμοποιούνταν κάποτε από τις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο διακόπτης έναρξης της διαδικασίας συμπληρώνεται με ένα μαγνητόμετρο και έναν αισθητήρα επιτάχυνσης.
Το μαγνητόμετρο ενεργοποιεί τη νάρκη όταν η πυκνότητα του μαγνητικού πεδίου αλλάζει λόγω της παρουσίας ενός σιδηρομαγνητικού αντικειμένου κοντά του. Ο αισθητήρας επιτάχυνσης προκαλεί την έκρηξη μόλις η νάρκη μετακινηθεί.
Σύμφωνα με το Forbes, οι ουκρανικές συσκευές μπορεί να μην πληρούν τα πρότυπα του Πενταγώνου όσον αφορά την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια, αλλά παρέχουν πολύτιμες νέες δυνατότητες.
Επιπτώσεις σε αμάχους και το διεθνές δίκαιο
Η χρήση θερμίτη και άλλων όπλων υψηλής θερμοκρασίας εγείρει σοβαρά ζητήματα ανθρωπιστικού δικαίου. Εκτός από τις άμεσες σωματικές βλάβες που προκαλούνται από τις πυρκαγιές και τα εγκαύματα, τα θύματα μπορεί να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως αναπνευστικές διαταραχές και καρκίνο.
Επιπλέον, η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται από αυτές τις επιθέσεις μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εξετάσει προσεκτικά τον αντίκτυπο αυτών των όπλων και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων.
Η σημασία της διαφάνειας και του ελέγχου των όπλων
Η ανάπτυξη και η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα των όπλων δημιουργούν την ανάγκη για αυξημένη διαφάνεια και έλεγχο. Η ταχεία εξέλιξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των αυτόνομων συστημάτων όπλων θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη και την λογοδοσία.
Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν διεθνείς κανόνες που θα ρυθμίζουν τη χρήση αυτών των συστημάτων, καθώς και να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου για να αποτρέψουμε την κατάχρησή τους.