Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε αγωγή κατά της Google για αντιμονοπωλιακή πολιτική

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε αγωγή κατά της Google για αντιμονοπωλιακή πολιτική

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε αγωγή κατά της Google εχθές την Τρίτη για παράνομο μονοπώλιο στις αγορές αναζήτησης και διαφημίσεων στο διαδίκτυο μέσω των υπηρεσιών της, ξεκινώντας μια από τις μεγαλύτερες αντιμονοπωλιακές υποθέσεις στην ιστορία της χώρας. Συγκεκριμένα το κατηγορητήριο αναφέρει: «Οι Αμερικανοί καταναλωτές αναγκάζονται να αποδεχθούν τις παράλογες πολιτικές της Google, τις πρακτικές απορρήτου και τη χρήση προσωπικών δεδομένων που έχει θεσπίσει η Google».

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισαν σήμερα την κλίμακα και τη δύναμη του ελέγχου που έχει η Google στην αγορά αναζήτησης: «Η συμπεριφορά της Google είναι παράνομη βάσει των παραδοσιακών αντιμονοπωλιακών αρχών και πρέπει να σταματήσει. Η Google κατέχει ή ελέγχει κανάλια διανομής αναζήτησης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 τοις εκατό των γενικών ερωτημάτων αναζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», δήλωσε ο Ryan Shores, ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου. «Ζητάμε από το δικαστήριο να πατάξει την αυταρχική αντίληψη της Google, έτσι ώστε ο ανταγωνισμός και η καινοτομία να μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα».

Η Google διαφωνεί διαφωνεί σφόδρα απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι το υψηλό μερίδιο της αγοράς αναζήτησης είναι το αποτέλεσμα της επιλογής των καταναλωτών. «Η σημερινή αγωγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι βαθιά προβληματική», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την Google επειδή το επιλέγουν και όχι επειδή είναι αναγκασμένοι ή επειδή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Η υπόθεση είναι μια από τις πιο σημαντικές αντιμονοπωλιακές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας, συγκεντρώνοντας παράλληλες έρευνες για να αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Η Google βρέθηκε αντιμέτωπη και στο παρελθόν για αντιμονοπωλιακή δράση, αλλά ποτέ σε αυτήν την κλίμακα. Η πιο σημαντική έρευνα ολοκληρώθηκε το 2013, όταν η εταιρεία άλλαξε τους όρους χρήσης στο AdSense αυθαίρετα, χωρίς να ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες που έχει εκδώσει η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ. Η Google αντιμετώπισε επίσης μια σειρά από χρηματικά πρόστιμα από διάφορες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πολιτική της στο AdSense, 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατάχρηση του λογισμικού Android και 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το χειρισμό των αποτελεσμάτων στην αναζήτηση Google.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας