Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι προνόμιο των σταρ

Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι προνόμιο των σταρ

Πόσες φορές έχετε θαυμάσει το εντυπωσιακό χαμόγελο των πρωταγωνιστών μιας ταινίας; Η αστραφτερή οδοντοστοιχία των…αστέρων του Χόλιγουντ είναι το σήμα κατατεθέν της λαμπερής προσωπικότητάς τους. Πάντως τα ολόλευκα δόντια τους είναι προϊόν μιας πολύ συνηθισμένης τεχνικής, της «λεύκανσης».

ΠΑΡΟΤΙ παλαιότερα ήταν προνόμιο των λίγων, η αισθητική οδοντιατρική, τα τελευταία χρόνια απέκτησε ολοένα περισσότερους οπαδούς. Μόνο στις Η.Π.Α. έχουν επωφεληθεί από τη λεύκανση πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα, ενώ η διάδοσή της είναι μεγάλη ακόμη και στον τόπο μας. Περί τίνος, όμως, ο λόγος;

Και τα δόντια μας… γερνούν

Με την πάροδο της ηλικίας τα δόντια μας και αυτά γερνούν, φθείρονται και απορροφούν χρωστικές ουσίες από το φαγητό, το τσιγάρο, τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη. Αποτέλεσμα; Αρχίζουν να σκουραίνουν. Κι όμως, αυτή η διαδικασία της γήρανσης των δοντιών μπορεί να αναστραφεί πολύ αποτελεσματικά, με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζουν οι οδοντίατροι. Επίσης με τις σύγχρονες τεχνικές λεύκανσης μπορούν να ωφεληθούν άτομα με σκουρόχρωμα δόντια που στο παρελθόν θεωρούντο δύσκολα, όπως από λήψη ενός αντιβιοτικού, της τετρακυκλίνης, ή από υπερβολική λήψη φθορίου.

Αυτές οι νέες τεχνικές και υλικά είναι ασφαλή και εγκρίθηκαν από τους πιο έγκυρους παγκόσμιους οργανισμούς, όπως την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία ADA και τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων FDA. Τα τελευταία χρόνια έγινε μεγάλη πρόοδος στις τεχνικές και τα υλικά για την λεύκανση των δοντιών μας.

Ο κανόνας που ισχύει λέει πως, όλα τα δόντια μπορούν να λευκανθούν. Ωστόσο, δεν μπορεί να προβλεφθεί απόλυτα το αποτέλεσμα, γιατί εξαρτάται από το είδος της χρωστικής. Για παράδειγμα αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ λευκαίνονται καλά, αλλά οι αποχρώσεις του γκρι μπορεί να μη λευκαίνονται με την ίδια επιτυχία.

Μέθοδοι και διαδικασίες

Εάν αποφασιστεί ότι τα δόντια ενός ατόμου χρειάζονται λεύκανση, τότε, μπορεί ο γιατρός να προχωρήσει με δύο διαφορετικούς τρόπους θεραπείας ή συνδυασμό και των δυο. Με τον συνδυασμό, επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο, απαιτεί 1-3 εφαρμογές των 30 λεπτών έως και 1 ώρα, κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης στο ιατρείο, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα ζελέ στα ούλα ή ένα «ελαστικό» γύρω από τα δόντια, για την προστασία των μαλακών ιστών του στόματος από τα καυστικά υλικά της λεύκανσης. Αμέσως μετά τοποθετείται στα δόντια το λευκαντικό υλικό που είναι συνήθως Υπεροξείδιο του Υδρογόνου 20-35% και μια ειδική λάμπα ή laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία.

Για τη λεύκανση στο σπίτι κυκλοφορούν διαφόρων ειδών προϊόντα λεύκανσης, που είτε μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, είτε θα σας δοθούν από τον οδοντίατρό σας. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε να χρησιμοποιούνται αυτά τα προϊόντα απευθείας από τους καταναλωτές χωρίς την επίβλεψη Οδοντιάτρων. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν υπεροξείδια, και στην πράξη λευκαίνουν την Αδαμαντίνη που είναι η εξωτερική ουσία των δοντιών.

Βασικές Λευκαντικές ουσίες είναι το Υπεροξείδιο του Καρβαμιδίου (Carbamibe Peroxide 10%- 22%), ή το Υπεροξείδιο του Υδρογόνου 3-10%.

Τα λευκαντικά τύπου Υπεροξειδίου διατίθενται σε μορφή ζελέ και τοποθετούνται στο στόμα μέσα σε μια ειδική διαφανή μασελίτσα, που εφαρμόζει με ακρίβεια στα δόντια.

Συνήθως χρησιμοποιούνται1-2 φορές τη μέρα, για 1-2 ώρες ή κατά την διάρκεια της νύκτας, για περίοδο 2-3 βδομάδων. Κατά την διάρκεια της λεύκανσης, τα δόντια μπορεί να γίνουν ευαίσθητα στα κρύα-ζεστά, αλλά αυτό είναι παροδικό και φεύγει μερικές μέρες μετά τη διακοπή της θεραπείας.