Lucky Number Slevin (2006): Το Στοίχημα Του Σλέβιν

Lucky Number Slevin (2006): Το Στοίχημα Του Σλέβιν

Σύνοψη ταινίας: Lucky Number Slevin (2006)

  • Σκηνοθέτης: Paul McGuigan
  • Ηθοποιοί: Ben Kingsley, Bruce Willis, Josh Hartnett, Lucy Liu, Morgan Freeman, Stanley Tucci
  • Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Δράσης
  • Έτος κυκλοφορίας: 2006

Θετικά: Γρήγορος ρυθμός που σε συνεπαίρνει, φανταστικό μπέρδεμα.

Αρνητικά: Κανένα που να υποβαθμίζει στο έπακρο το έργο.

Η αξιολόγησή μας: 3,5 / 5 – Αρκετά αξιόλογη για να κάτσεις να την παρακολουθήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επισημανθεί πως ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι «Το Στοίχημα Του Σλέβιν».

Όχι, η σημερινή πρόταση δεν έχει κρυφά φιλοσοφικά νοήματα, δεν αφορά βασανισμένους καλλιτέχνες, ούτε έκανε μια βαθιά τομή που θα πρέπει να μνημονεύεται στην ιστορία του κινηματογράφου. Το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ένα μυστικό. Από την αρχή του φιλμ, πέφτεις στα βαθιά, χάνεις τη μπάλα και τέτοια.

Θυμάμαι την εντύπωση μου καθώς βγήκα από την σκοτεινή αίθουσα. Θυμάμαι να συζητάω με φίλους και γνωστούς για την ταινία, ξεχειλίζοντας από ενθουσιασμό και προτρέποντας τους πάντες να πάνε να τη δούνε, αδυνατώντας όμως να εντοπίσω τι ήταν αυτό που με γοήτευε πάνω της. Η σκηνοθεσία με τα φλάσμπακ, το γοργό ρυθμό και την ζωντάνια της; Οι σεναριακές ανατροπές, που σε κάνουν εκ των υστέρων να λες στον εαυτό σου «μα πως και δε το είδα;»; Οι έξυπνοι διάλογοι, που -για να είμαστε ειλικρινείς- θυμίζουν Tarantino; Η συνύπαρξη επί της οθόνης των αγαπημένων μου (και πολλών από εσάς θέλω να πιστεύω) Ben Kingsley και Morgan Freeman σε ρόλους αντιπάλων αρχηγών της Μαφίας;

Και όμως, λίγους έχω συναντήσει που να την ξέρουν, ή να την αγαπάνε όσο εγώ. Εν μέρει η πρόταση μου βασίζεται στο ιερό καθήκον που ανέλαβα ώστε να βγάλω αγαπημένες μου ταινίες από την σκιά της άγνοιας.

Χωρίς να πω πολλά και να χαλάσω την διασκέδαση των ανατροπών, η ταινία ξεκινά με ένα παλικάρι που πέφτει θύμα ληστείας ενώ πηγαίνει σε ένα φίλο του σε ξένη πόλη. Στο καπάκι, του την πέφτουν και δύο αντίπαλα αφεντικά της τοπικής μαφίας γιατί τον περνάνε για κάποιον άλλο. Βρίσκεται να χρωστάει λεφτά, αλλιώς χάνει τη ζωή του. Κοίτα να δεις μάγκα μου τι μπορεί να πάθεις στα καλά καθούμενα! Βέβαια, κάπου, υπάρχει κάποιος που έχει άγρυπνο μάτι και μια υπόσχεση να τηρήσει. Περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την δική του κίνηση στην περίεργη αυτή σκακιέρα.

Θέλω να ασχοληθείς με αυτή την ταινία για να ψάξεις να βρεις τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό το θέατρο. Δε θα κινδυνεύσεις, αλήθεια σου λέω. Νομίζω ότι θα γουστάρεις. Στην χειρότερη, θα μάθεις τι είναι το Kansas City shuffle…

Παρακολούθησε το Lucky Number Slevin χωρίς να είσαι προκατειλημμένος ότι θα συναντήσεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου ή το ακριβώς αντίθετο δηλαδή ότι είναι ένα ακόμη έργο απλά για να περάσεις την ώρα σου και τελικά να την υποβαθμίσεις ασυνείδητα και πριν ξεκινήσεις καν να τη δεις να νιώθεις δυσανασχέτηση και κατά τα πρώτα λεπτά να αρχίσεις κιόλας να βαριέσαι.

Η τέχνη είναι υποκειμενική, αυτό που δεν αρέσει σε εμένα, ενδέχεται να μοιάζει θεσπέσιο σε άλλα 100 άτομα και ανάποδα ή το τελείως αντίθετο.

Τέλος, δεν έχει σημασία τι βαθμολογία θα βάλω εγώ στην εκάστοτε ταινία, η ουσία του πράγματος είναι να την δεις και να σχηματίσεις δική σου άποψη. Έτσι για να ξεχωρίζουμε τα σώβρακα από τις γραβάτες και να ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, που αν μη τι άλλο όλοι απαιτούν ειλικρίνεια, το οποίο είναι ο βασικός παράγοντας για να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης σε αυτήν τη μικρή κοινότητα του Texnologia.net.