Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων δεν προστατεύεται αποτελεσματικά από παρεμβάσεις στα κοντέρ τους, αν και το κόστος της θωράκισης απέναντι στους απατεώνες δεν υπερβαίνει το ένα ευρώ ανά αυτοκίνητο.
Σήμερα γίνεται το γύρισμα των χιλιομέτρων με την εφαρμογή μίας συσκευής στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και το πάτημα ενός κουμπιού. Η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και είναι πολύ πιο απλή από το παρελθόν, όταν οι παρεμβάσεις στα μηχανικά κοντέρ απαιτούσαν κατσαβίδια και άλλα εργαλεία, γνώσεις και επιδεξιότητα, ώστε να μην υπάρξουν ίχνη.
Η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη, ότι το γύρισμα των κοντέρ αποτελεί ένα ευρύτατα εξαπλωμένο «άθλημα» σε όλες τις χώρες. Πρόκειται για μία απάτη με τεράστια οικονομικά οφέλη, καθώς ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με λίγα χιλιόμετρα κοστολογείται σαφώς ακριβότερα στην αγορά από ένα αντίστοιχο με αρκετά περισσότερα χιλιόμετρα.
Η ADAC εκτίμησε ότι η οικονομική ζημιά στη γερμανική οικονομία από τις παρεμβάσεις στα ταχύμετρα, ανέρχεται στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα, τα μεγέθη δεν είναι βεβαίως τόσο μεγάλα, όμως το ευγενές σπορ του γυρίσματος των χιλιομέτρων αποτελεί κανόνα, ιδίως όταν πρόκειται για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από στόλους ενοικίασης, λίζινγκ, κλπ. Σύμφωνα με γνώστες της ελληνικής αγοράς, «οι έμποροι πωλούν και τη μάνα τους» προκειμένου να επιβιώσουν και το γύρισμα των κοντέρ αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές, για να ξεφορτωθούν ένα αυτοκίνητο. «Τα αυτοκίνητα φαίνονται εξωτερικά του κουτιού και είναι τις περισσότερες φορές μικρής ηλικίας, ώστε ο αριθμός των χιλιομέτρων τους φαίνεται απολύτως φυσιολογικός. Απ΄ έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα», σημειώνουν με νόημα.
Έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου απέδειξε, ότι οι αυτοκινητοκατασκευαστές δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα νέα μοντέλα τους από τέτοιες παρεμβάσεις. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μοντέλων, ενός Audi Q7, μίας Mercedes E-class και ενός VW Passat. Και στα τρία διέγνωσαν αδύναμα σημεία στο λογισμικό τους, που ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο σε αλλαγές στην ένδειξη των διανυθέντων χιλιομέτρων.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μεν τέτοια συστήματα ενσωματωμένα μέσα στα αυτοκίνητά μας, δεν είναι όμως ενεργοποιημένα! Η λέσχη ADAC κατηγορεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι δεν πρόκειται για κάποια παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή τους. Οι εταιρείες πραγματοποιούν συχνά δοκιμαστικές διαδρομές με τα καινούρια αυτοκίνητα πριν φύγουν από το εργοστάσιο και φροντίζουν να σβήνουν τα χιλιόμετρα από τα κοντέρ τους. Έτσι δείχνουν εντελώς «αβάδιστα» και καινούρια, ενώ το γύρισμα των κοντέρ στα μεταχειρισμένα μοντέλα δεν έχει κάποια οικονομική συνέπεια για τις ίδιες.
Οι μηχανικοί της ADAC εξέτασαν και οι ίδιοι τα συστήματα προστασίας των κοντέρ σε διάφορα μοντέλα και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το πρόβλημα αφορά όλους τους αυτοκινητοκατασκευαστές. Μία αποτελεσματική θωράκιση των ταχυμέτρων απέναντι σε παρεμβάσεις, θα κόστιζε μόλις ένα ευρώ ανά αυτοκίνητο, υπολόγισαν οι ειδικοί της γερμανικής λέσχης!
Η Αστυνομία του Μονάχου δημιούργησε τον Μάρτιο του 2018 μία ειδική ομάδα για τη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων, η οποία λειτούργησε για δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα αποκαλύφθηκαν χιλιάδες παρεμβάσεις στα κοντέρ μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εκτιμάται μάλιστα ότι ένα στα τρία μοντέλα από «δεύτερο χέρι» που πωλούνται στη Γερμανία, έχει γυρισμένα χιλιόμετρα στο κοντέρ του.
Ωστόσο από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, οπότε διακόπηκε η λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας, οργιάζει και πάλι το κύκλωμα των απατεώνων με τα γυρισμένα κοντέρ.