Η τιμή της μετοχής της Alibaba αυξήθηκε κατά 42% φέτος, αυξάνοντας την αποτίμηση της στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η απροσδόκητη ραγδαία ανάπτυξη έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εταιρεία, η οποία αναμένεται να ανέβει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, ένα από τα πιο δυνατά της χαρτιά είναι ότι την παρούσα χρονική στιγμή έχει πάνω από 750 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, μόνο στην Κίνα, κάτι που την καθιστά αντικειμενικά ένα μεγαθήριο.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Alibaba μπορεί να αποδοθεί στην ευέλικτη φύση του βασικού επιχειρηματικού μοντέλου της. Σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους γίγαντες ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ, όπως η Walmart και η Amazon, τα γενικά έξοδα της Alibaba είναι σχετικά χαμηλά. Αυτό συμβαίνει επειδή η εταιρεία συνδέει κυρίως τους καταναλωτές με τους λιανοπωλητές και δεν διαθέτει υποδομή διαχείρισης φυσικών αποθεμάτων.
Ως εκ τούτου, απαιτεί λιγότερες εγκαταστάσεις και προσωπικό για να λειτουργήσει. Αντίθετα, ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της, η Amazon έχει πάνω από 700.000 υπαλλήλους που πρέπει να τους πληρώνει κάθε μήνα, ενώ η Alibaba απασχολεί περίπου 117.600.
Ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους της Amazon στα έσοδα από τις πωλήσεις ήταν χαμηλότερο από 4,1% το 2019, τα καθαρά κέρδη της Alibaba την ίδια περίοδο ανήλθαν στο 32% . Αυτό σημαίνει ότι η Alibaba έχει πολύ υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε κάθε πώληση που διεξάγει. Κατά συνέπεια, τα κέρδη της Alibaba έφτασαν το εντυπωσιακό ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την περσινή χρονιά, ενώ η Amazon κατέγραψε 11,58 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κινεζική εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τα καθαρά κέρδη της Amazon λειτουργώντας επί της ουσίας ως μεσάζοντας, δίχως να πουλάει δικά της προϊόντα.
Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης της Alibaba οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβέλειας στην Κίνα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις του κοραναϊού, συνέβαλε στην αύξηση της υιοθέτησης διαδικτυακών αγορών λιανικής πώλησης. Η βάση χρηστών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 15 εκατομμύρια σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2020. Πολλοί από τους νέους πελάτες του προέρχονταν από λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές στην Κίνα.
Η Alibaba έχει αυτήν τη στιγμή πάνω από 750 εκατομμύρια Κινέζους χρήστες. Εν τούτοις ορισμένοι έγκυροι αναλυτές υποστηρίζουν ό,τι αυτή η τεράστια επισκεψιμότητα στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba έχει πιάσει ταβάνι και πιθανόν να μην πηγαίνει παραπάνω, αφού κάποιοι Κινέζοι λόγω της ακραίας φτώχειας που βιώνουν δεν έχουν καν χρήματα να αγοράσουν smartphone ή υπολογιστή για να μπουν στο www.alibaba.com. Ενώ οι πολίτες των δυτικών χωρών επιμένουν να εμπιστεύονται κυρίως το Amazon και το eBay, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα θα κερδίσει επιπλέον επισκέπτες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σύμφωνα με τον Gil Luria , διευθυντή στην DA Davidson, η Alibaba αντιμετωπίζει ήδη σκληρό ανταγωνισμό στα βασικά οχυρά της και αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή της στο εγγύς μέλλον. Μιλώντας στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα, επεσήμανε ότι η εταιρεία ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τη θέση της στην αγορά επεκτείνοντας τις υπηρεσίες της και σε άλλα έθνη.
Αν θέλει να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη εταιρεία, τότε θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της έξω από την Κίνα. Για να διατηρήσει τα επίπεδα ανάπτυξης που έχουν αυτή τη στιγμή, με την Κίνα να πλησιάζει ήδη τον κορεσμό, η Νοτιοανατολική Ασία φαντάζει ως μία νέα πηγή προσέγγισης πελατών, αν και η αγοραστική τους δύναμη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο τον πολιτών από τις δυτικές χώρες.
Το τρέχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Alibaba περιλαμβάνει την τρομερή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao και την Tmall, δηλαδή δύο μεγαθήρια με τεράστια κέρδη.