ΑρχικήΔιαδίκτυοΟ Google Chrome θα τρέχει σε HTTP/3 μέσω IETF QUIC

Ο Google Chrome θα τρέχει σε HTTP/3 μέσω IETF QUIC

Το HTTP/3 μεσω QUIC είναι το μόνο πραγματικά απαραίτητο στοιχείο που δεν έχει αλλάξει στον διαδίκτυο τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού γενικά όλα τα προγράμματα περιήγησης, οι υποδομές δικτύων πληροφορικής, και οι διακομιστές (web servers) χρησιμοποιούσαν το παρωχημένο σύστημα TCP (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μεταφοράς). Το QUIC χρησιμοποιεί UDP (Quick UDP Internet Connections) αντί για TCP που εκ των πραγμάτων είναι μακράν απλούστερο και ταχύτερο, ακόμη και αν συμβεί κάποιο μικρό σφάλμα ή διακοπή θα συνεχίσει να μεταφέρει άλλα δεδομένα, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει, δηλαδή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί απροβλημάτιστα.

Το QUIC εφευρέθηκε από τον Jim Roskind το 2012. Έχει αναπτυχθεί ενεργά από την Google το 2013 και τα τελευταία δύο χρόνια η Google το έχει εφαρμόσει στο Chrome και σε άλλες υπηρεσίες της. Το QUIC διαχειρίζεται περισσότερα από τα μισά αιτήματα των προγραμμάτων περιήγησης Chrome σε διακομιστές της Google, επίσης εξυπηρετεί ένα μικρό τμήμα των αιτημάτων στο Microsoft Edge και στο Firefox.

Το 2015, το IETF (η ειδική ομάδα διαδικτυακής μηχανικής, ένας φορέας τυποποίησης) ενδιαφέρθηκε να εντάξει στο δυναμικό της το QUIC. Ο συγκεκριμένος φορέας, αν και ξεκίνησε αργότερα να αναπτύσσει αυτό το πρότυπο, δηλαδή το 2016, η έκδοση του IETF QUIC, θεωρείται ελαφρώς ανώτερη από εκείνη της Google.

Αυτή την εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι το Chrome έχει προσθέσει υποστήριξη IETF QUIC (και πιο συγκεκριμένα την έκδοση h3-29) και θα χρησιμοποιεί HTTP/3 από προεπιλογή σε υποστηριζόμενους ιστότοπους. Επί του παρόντος, μόνο περίπου το 7,5% των ιστότοπων χρησιμοποιούν HTTP/3 (και κατ’ επέκταση QUIC), το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες της Google και τυχόν και διαδικτυακές τοποθεσίες που χρησιμοποιούν το Cloudflare, το οποίο και αυτό με τη σειρά έχει ενεργοποιήσει τούτη τη λειτουργία στις υπηρεσίες της.

Οι αρχικές δοκιμές της Google διαπίστωσαν ότι το IETF QUIC μείωσε τον λανθάνοντα χρόνο αναζήτησης κατά περισσότερο από 2% και μείωσε τον χρόνο rebuffer time του YouTube κατά περισσότερο από 9%. Συνολικά, η απόδοση των πελατών αυξήθηκε κατά 3% σε επιτραπέζιους υπολογιστές και 7% σε κινητές συσκευές. Πιστεύουν ότι αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν καθώς τα σφάλματα θα εξομαλυνθούν τους επόμενους μήνες, κάτι που συνεπάγεται με μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166