Η Λευκάδα είναι πάντοτε η εύκολη λύση για κάποιον που θα ήθελε να νιώσει ότι βρίσκεται σε νησί, περικυκλωμένος από θάλασσα, αλλά μπορεί να φτάσει ως εκεί με το αυτοκίνητό του, χωρίς να μεσολαβήσει μετεπιβίβαση στο φέρι μποτ ή το πλοίο της γραμμής.
Μπορεί το περσινό καλοκαίρι να ήταν ατυχές για το νησί και τον τουρισμό του, εξαιτίας του σεισμού του Αυγούστου και των συνεπειών του, ωστόσο αυτό το ίδιο γεγονός μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να το γνωρίσετε, εξασφαλίζοντας σχετικά χαμηλότερες τιμές. Εφόσον ο καιρός συνηγορεί για μια εξόρμηση προς το όμορφο αυτό νησί του Ιονίου, δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε πολύ.
Το παρελθόν της Λευκάδας
Τα πρώτα ίχνη ζωής στο νησί χρονολογούνται από το 8.000 π.Χ., τη νεολιθική εποχή. Πρώτοι κάτοικοι της ήταν οι Λέλεγες με τους οποίους πολέμησαν οι Κεφαλλήνιοι με το Λαέρτη και την κατέλαβαν. Κατά την αρχαιότητα η Λευκάδα ήταν παρούσα σε όλες τις ιστορικές μάχες των Ελλήνων. Πολέμησε με τα καράβια της εναντίον των Περσών στη Σαλαμίνα, ήταν με το στρατό της στο πλάι των συμμάχων της στη μάχη των Πλαταιών και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αλλά και στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά τον 3ο αιώνα π. Χ., όταν η Λευκάδα αντιστάθηκε στους Ρωμαίους, ακολούθησε η περίοδος της Βυζαντινής κυριαρχίας και η Λευκάδα έγινε τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Παραχωρήθηκε, τότε, στον Ιωάννη Ροσσίνι και ακολούθησε η περίοδος της Ενετοκρατίας, την ίδια εποχή που η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους. Οι Οθωμανοί, παρόλα αυτά, κυριαρχούν στο νησί από το 1503 έως το 1684 και αμέσως μετά περνάει πάλι σε Ενετικά χέρια και οι Ενετοί παραχωρούν ένα υποτυπώδες Σύνταγμα στους Λευκαδίτες. Το 1810 το νησί περνάει στην κατοχή των Βρετανών και συμμετέχει στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Λευκάδα ενώνεται με την Ελλάδα το 1864, μαζί με υπόλοιπα Επτάνησα.
Τι θα δείτε στη Λευκάδα
Αφετηρία της λευκαδίτικης περιπέτειας θα είναι η πόλη της Λευκάδας. Θαυμάστε το μεσαιωνικό της φρούριο της Αγία Μαύρας που δεσπόζει δίπλα στη λιμνοθάλασσα. Η πόλη είναι γεμάτη από εκκλησίες βασιλικού ρυθμού με ξυλόγλυπτα τέμπλα και με σημαντικότερη του Αγίου Σπυρίδωνα στη βορειοδυτική πλευρά της. Σημαντικός θεωρείται και ο ναός του Αγίου Μηνά, του 18ου αιώνα με εξαιρετικό τέμπλο και θαυμάσιες αγιογραφίες. Τρία χιλιόμετρα από τη Λευκάδα βρίσκεται το μοναστήρι της Φανερωμένης, με υπέροχη θέα προς την περιοχή της Γύρας και τις απέναντι ακτές. Επισκεφτείτε, ακόμη, το Λαογραφικό Μουσείο της με σημαντικά έργα λαϊκής τέχνης του νησιού, καθώς και το Αρχαιολογικό της Μουσείο, με ευρήματα από τις τοπικές ανασκαφές.
Στην Πινακοθήκη θα δείτε αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες και πιθανόν να είστε τυχεροί και σε κάποια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού να δείτε και να ακούσετε την περίφημη Φιλαρμονική της Ορχήστρα. Στη συνέχεια ακολουθείστε την ανατολική διαδρομή με κατεύθυνση το Νυδρί,. Περνάτε μέσα από γραφικά χωριουδάκια και όμορφες δαντελωτές ακτές. Φτάνοντας στη Λυγιά, 5 χιλιόμετρα από τη Λευκάδα, καλό θα ήταν να κάνετε έναν περίπατο στο γραφικό λιμανάκι της και αμέσως μετά να παρακάμψετε για την Κατούνα, έναν παραδοσιακό οικισμό με παλιά σπίτια και μια γραφική κεντρική πλατεία.
Αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες της Παναγιάς με το όμορφο καμπαναριό και τον Άγιο Βάρβαρο με το υπέροχο τέμπλο και τις θαυμάσιες εικόνες του. Λίγο πιο κάτω, η Νικιάνα μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για ορειβατικές διαδρομές. Δείτε, επίσης, τους ορεινούς οικισμούς «Αλέξανδρος» και «Κολυβάτα» και το ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων με πανοραμική θέα. Στο όρος Σκάρος θα μπορέσετε να βαδίσετε σε διαδρομές στο μοναδικό δάσος από δρύες. Λίγο πριν το Νυδρί, συναντάτε το Περιγιάλι, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Κόκκινη Εκκλησία, που κτίστηκε το 1478, καθώς και το ναό των Αγίων Πάντων και τον γραφικό οικισμό Πλατυστόμου, με πανοραμική θέα.
Το Νυδρί είναι η πιο τουριστική περιοχή της Λευκάδας. Η νυχτερινή ζωή είναι κάτι που ελκύει τους ξένους επισκέπτες, αν και για τους λάτρεις των φυσικών αρετών της Λευκάδας, το Νυδρί παραμένει ένα χωριό με φοβερή θέα σε ένα μοναδικό σύμπλεγμα κατάφυτων νησιών, όπως τη Μαδουρή και το Σκορπιό. Το Νυδρί προσφέρει μεγάλη γκάμα από τουριστικά καταλύματα. Από εδώ αρχίζει η εξόρμηση για μερικές από τις πιο όμορφες αμμουδιές της Επτανήσου. Θα πάτε οπωσδήποτε στο φημισμένο Πόρτο Κατσίκι, ενώ αξίζει τον κόπο να πάρετε το καίκι για το Μεγανήσι και την Ιθάκη. Για τους λάτρεις της αρχαιολογικής περιήγησης, στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια προϊστορικής πόλης και οι κυκλικοί τάφοι.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του νησιού θα συναντήσετε το Νεοχώρι, αποτελούμενο από τρεις οικισμούς. Η περιοχή προσφέρεται για ορεινού χαρακτήρα περιήγηση, στην τοποθεσία του Ελαιώνα και δυτικότερα. Το Βλυχό, 20 χιλιόμετρα από τη Λευκάδα, προσφέρει τον περίπατο σε ένα παραδοσιακό οικισμό, στριμωγμένο ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα με τον οικισμό Τένι να ξεχωρίζει στην απέναντι πλευρά, για τα γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα. Η διαδρομή μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής θα σας αποζημιώσει με την ομορφιά της, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο τάφος του αρχαιολόγου Δέρπφελντ.
Τραβήξτε νοτιότερα για το χωριό Πόρος. Στην κορυφή του υπάρχει σωσμένο ένα από τα αρχαιότερα κάστρα του Ιονίου, παρατηρητήριο προς την περιοχή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ακολουθώντας τη βορειοδυτική διαδρομή, συναντάτε το χωριό Τσουκαλάδες. Αξίζει εδώ να κατηφορίσετε προς την παραλία Πευκούλια, να εξερευνήσετε το σπήλαιο του Άη Γιάννη και να πάτε μέχρι το Δημοτικό Σχολείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Συνεχίστε για τα χωριά Μύλος και Άγιου Νικήτα με το παραδοσιακό τους χρώμα.
Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν γραφικά χωριουδάκια και τοποθεσίες εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Επισκεφτείτε τις κοινότητες Ασπρογερακάτων, ορεινού Καβάλου, Λαζαράτων, Πινακοχωρίου και Σπανοχωρίου. Χαρακτηριστικό τους τα καμπαναριά 150 ετών, χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες με λευκαδίτικη πέτρα. Στο Δήμο Σφακιωτών κάνετε περίπατο στο φαράγγι της Μέλισσας και μέσα από πλατάνια και νερά θα δείτε δέκα παραδοσιακούς νερόμυλους, οι οποίοι βρίσκονται στη φάση της αποκατάστασής τους και αξιοποίησής τους. Ως Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους έχουν χαρακτηριστεί οι καταρράκτες του Νυδρίου. Στο χωριό Καρυά, 4 χιλιόμετρα από τους Σφακιώτες, θα βρείτε τα περίφημα Καρσάνικα κεντήματα από τη σχολή κεντημάτων που ιδρύθηκε το 1912. Επισκεφτείτε εδώ το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
Από τη Λευκάδα, τέλος, αξίζει να πάρετε το καίκι και να επισκεφτείτε το κοντινό Μεγανήσι, 12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λευκάδας. Έχεις τρεις οικισμούς, σπηλιές και όμορφες ερημικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά.
Οι παραλίες της Λευκάδας
Λίγοι θα είναι οι τολμηροί που θα αντέξουν τα ακόμη πιο κρύα, απ’ όσο το καλοκαίρι, νερά του Ιονίου αυτή την εποχή. Ακόμη κι αν δεν κολυμπήσετε, όμως, κάνετε μια βόλτα σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, ανάμεσα στις οποίες και το φημισμένο Πόρτο Κατσίκι. Κοντά στην πόλη της Λευκάδας προτιμήστε τις παραλίες του Αη Γιάννη, το Κάστρο με την Αμμόγλωσσα και τους Μύλους. Ακολουθώντας τη δυτική διαδρομή, τραβήξτε για τα Πευκούλια, τη Σκάλα Γιαλού, το Μύλο, το Κάθισμα και στο Αβάλι. Στην ανατολική ακτή, κοντά στο Νυδρί, προτιμήστε τις παραλίες της Νικιάνας, το Βλυχό και τη Δεσίμη, αλλά και νοτιότερα την Αμμούσα, το Αυτέλι, το Ξυλοκερατίδι και το Αγιοφύλλι.
Θα πάτε…
Η πόλη της Λευκάδας απέχει 385 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η μόνη πόλη των Επτανήσων που συνδέεται οδικώς με την υπόλοιπη Ελλάδα. 3 – 4 καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ συνδέουν το νησί με την Αθήνα ακολουθώντας τη διαδρομή για Πάτρα (Ρίο) Αντίρριο και την εθνική οδό των Ιωαννίνων. Με το λεωφορείο η απόσταση διανύεται σε περίπου 6 ώρες, ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή του αεροπλάνου που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου Πρέβεζας, που απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Λεωφορείο των ΚΤΕΛ συνδέει και τη Θεσσαλονίκη με τη Λευκάδα με δύο δρομολόγια την εβδομάδα μέσω Πρέβεζας – Ιωαννίνων – Μετσόβου – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας – Κατερίνης. Από το νησί μπορείτε επίσης να επισκέπτεστε καθημερινά την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.
Θα αγοράσετε…
Μην φύγετε από το νησί χωρίς να πάρετε μαζί σας Λευκαδίτικο σαλάμι αέρος, Λουκάνικο, χύμα φακές Εγκλουβής, αλλά και μαντολάτο και παστέλι Λευκάδας. Προτιμήστε, επίσης, ένα μπουκάλι παραδοσιακή σουμάδα και ένα βαζάκια από το θαυμάσιο Λευκαδίτικο μέλι. Αναζητήστε, τέλος, τα παραδοσιακά χειροποίητα κεντήματα, που ξεχωρίζουν για τη λεπτότητα και τη λεπτομέρειά τους