Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σκοπεύει να επιβάλει ένα νέο φόρο που θα στοχεύει στις διαδικτυακές εταιρείες που θεωρούνται κολοσσοί, όπως η Google και το Facebook, που κερδίζουν πολλά χρήματα στη χώρα, αλλά πληρώνουν ελάχιστους φόρους.
Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern είπε: «Yπάρχει ένα κενό που πρέπει να κλείσει. Το τρέχον φορολογικό μας σύστημα δεν είναι δίκαιο με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μεμονωμένους φορολογούμενους και τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, εν αντιθέσει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές εταιρείες».
Είπε επίσης ό,τι ο προτεινόμενος φόρος ψηφιακών υπηρεσιών θα φορολογήσει τις πολυεθνικές εταιρείες περίπου με 2% εώς 3% στα έσοδα που παράγουν στη Νέα Ζηλανδία, ποσοστό που ευθυγραμμίζεται με άλλες χώρες που εξετάζουν παρόμοιους φόρους.
Ο υπουργός εσόδων Stuart Nash δήλωσε ότι οι ξένες διαδικτυακές εταιρείες έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των τοπικών εταιρειών που πληρώνουν εξαιρετικά μεγάλους φόρους, πράγμα που είναι αντικειμενικά άδικο. Είπε ότι ο νέος φόρος που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί το επόμενο έτος.
Ο Stuart Nash δήλωσε ό,τι η Νέα Ζηλανδία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για να βρει μια διεθνή λύση στα προβλήματα φορολόγησης μεγάλων ηλεκτρονικών εταιρειών, ωστόσο κατέστησε σαφές πως η χώρα του δεν πρόκειται να περιμένει τους υπόλοιπους και θα προβεί νωρίτερα στα απαραίτητα μέτρα για να παταχθεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, διότι ο ΟΟΣΑ κινείται με σχετικά αργό ρυθμό.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εκτιμά ό,τι οι πολυεθνικές στο διαδίκτυο πραγματοποιούν κάθε χρόνο έσοδα της τάξεως περίπου των 2,7 δισεκατομμύρια δολαρίων ΗΠΑ και πως ο νέος φόρος θα φέρει αρκετά χρήματα στα κρατικά ταμεία, και κατά συνέπεια θα ελαφρύνει τους τίμιους φορολογούμενους που υπερφορολογούνται
Οι πιο πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις της Νέας Ζηλανδίας δείχνουν ότι η Google πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους 392.000 NZ για το ημερολογιακό έτος του 2017, δηλαδή αστεία ποσά που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, και προφανώς υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να φοροδιαφεύγει, βρίσκοντας διάφορα παραθυράκια στο νομικό πλαίσιο για να το πράττει.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Facebook δείχνουν ό,τι η εταιρεία πλήρωσε 43.000 NZ σε φόρους στη Νέα Ζηλανδία το 2014.
Το Facebook δήλωσε ό,τι συμμορφώνεται με τους ισχύοντες φορολογικούς νόμους στη Νέα Ζηλανδία, όπως και σε κάθε άλλη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται. Επιπλέον ανέφερε ό,τι έχει εφαρμόσει μία νέα μεθοδολογία για την πώληση διαφημίσεων στην πλατφόρμα του για να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια στις κυβερνήσεις και στους φορείς χάραξης πολιτικής.