Η Nokia στηρίζει όλες τις ελπίδες στο 5G για να ρεφάρει από την χασούρα.
Μετά την πρόσφατη δημοσίευση των τριμηνιαίων κερδών που ήταν κάτω από τις αναμενόμενες προσδοκίες, η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia υποσχέθηκε στους επενδυτές της πως η εταιρεία θα ανακάμψει προς το τέλος της φετινής χρονιάς με την ανάπτυξη των δικτύων 5G στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 8%, όταν ανακοινώθηκε ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2ου τριμήνου μειώθηκαν κατά 42% φτάνοντας μόλις στα 392 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ένα σχετικά μικρό κέρδος για τα δεδομένα της εταιρείας.
Το τμήμα εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Nokia της έφερε το 80% των κερδών της, ενώ οι επιχειρήσεις δικτύων της είχαν τριμηνιαίο λειτουργικό κέρδος μόλις 1,5%, εν ολίγοις τα πράγματα μοιάζουν σκούρα και φαίνεται πως το μέλλον θα είναι δυσοίωνο σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, παρά τις εκτιμήσεις της εταιρείας για το αντίθετο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, ο Rajeev Suri σημείωσε ότι η εταιρεία τους είναι γεγονός πως αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από άλλες δυνατές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Σε μια δήλωση προς τους δημοσιογράφους, ο Suri εξήγησε ότι η ανάπτυξη 5G στη Βόρεια Αμερική θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη της κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λέγοντας:
«Πιστεύουμε ότι η ανοδική μας πορεία θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του 2018 και θα είναι ακόμα ισχυρότερο το 4ο τρίμηνο, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, κι όλα αυτά χάρη στο 5G».
Μετά το κλείσιμο της επιχείρησης για την υγειονομική περίθαλψη νωρίτερα αυτό το έτος, η Nokia στοιχηματίζει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη που θα την φέρει το 5G, και δεδομένης της πρόσφατης συμφωνίας της με την China Mobile, το νέο πρότυπο τηλεπικοινωνιακού δικτύου θα μπορούσε να ενισχύσει τις πωλήσεις της σημαντικά.
Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε, πως η Nokia γνωρίζει τρομερή υποστήριξη από την φιλανδική κυβέρνηση που προφανώς την βοηθάει με πολλούς έμμεσους ή άμεσους τρόπους, διότι θεωρείται η μεγαλύτερη τοπική εταιρεία της χώρας και ιστορικά την βοήθησε να γίνει ευρύτερα γνωστή σε όλο τον κόσμο με τα κινητά της τηλέφωνα τη δεκαετία του 2000.