Η ομάδα αίματος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να ξεπεράσετε ένα σοβαρό τραυματισμό

Η ομάδα αίματος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να ξεπεράσετε ένα σοβαρό τραυματισμό

Η ομάδα αίματος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να ξεπεράσετε ένα σοβαρό τραυματισμό.

Μια νέα μελέτη που ανέλυσε τα ποσοστά θνησιμότητας περίπου 900 ασθενών σε νοσοκομεία στην Ιαπωνία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με σοβαρό τραύμα διαπίστωσε ότι οι ορισμένοι τύποι αίματος μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κάποια άτομα.

«Η απώλεια αίματος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με σοβαρό τραύμα, και έχει άμεση συσχέτιση με τον τύπο του αίματος», εξηγεί ο Wataru Takayama από το Tokyo Medical and Dental University Hospital.

«Θέλαμε να εξετάσουμε ενδελεχώς την υπόθεση που έχει σχέση με την επιβίωση του ασθενούς μετά από ένα σοβαρό τραύμα και κατά πόο επηρεάζεται από τις διαφορές στους τύπους αίματος», πρόσθεσε ο ο Wataru Takayama.

Για να γίνει αυτό, η ομάδα του Takayama συγκέντρωσε τα αρχεία 901 ασθενών με σοβαρό τραύμα τα οποία συλλέχθηκαν από τα δύο ιατρικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία μεταξύ 2013 και 2016.

Για τους σκοπούς της μελέτης, τα τραύματα κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες – και συγκεκριμένη διαδικασία έφερε την ονομασία « βαθμολογία σοβαρότητας τραυματισμών » (Injury Severity Score ή ISS), δηλαδή η βαθμολογία άνω του 15 – σημαίνει ότι ο τραυματισμός ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνια αναπηρία ή θάνατο.

Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα είναι ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Ο, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο (32%) των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, είχαν μια δραστικά μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκύψουν στα σοβαρά τραύματα που είχαν υποστεί.

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με ομάδα αίματος Ο ήταν 28%, το οποίο ήταν σχεδόν τριπλάσιο της θνησιμότητας των άλλων ασθενών στη μελέτη με τύπους αίματος μη-Ο (μόλις 11%).

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ερευνητές πιστεύουν αυτό το στοιχείο οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα ενός παράγοντα πήξης του αίματος που είναι γνωστό ότι μειώνεται σε άτομα με τύπο αίματος Ο.

«Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι ασθενείς με τύπο αίματος Ο είχαν 25-30% χαμηλότερα επίπεδα παράγοντα Von Willebrand (vWF) από ό, τι εκείνα με αίμα μη Ο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Το vWF διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρωτογενή αιμόσταση [μέσω της διακοπής της αιμορραγίας] με τη μεσολάβηση της προσκόλλησης των αιμοπεταλίων στο υποενδοθήλιο των τοιχωμάτων των αγγείων που έχουν υποστεί βλάβη και προάγοντας τη συσσωμάτωση των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων» πρόσθεσαν τα μέλη της έρευνας.

για όσους δεν γνωρίζουν πρέπει να σημειώσουμε ότι η ομάδα αίματος Ο είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αίματος στον άνθρωπο και ο πιο κατάλληλος για μεταγγίσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας