Η Ουκρανία εμπόδισε χακάρισμα σε πρεσβεία στη χώρα της που είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία εμπόδισε χακάρισμα σε πρεσβεία στη χώρα της που είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία εμπόδισε χακάρισμα σε πρεσβεία στη χώρα της που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Κρατική Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι απέτρεψε επιτυχώς επικίνδυνη κυβερνοεπίθεση σε πρεσβεία που είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, αν και απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα του στόχου.

Οι χάκερς προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα της πρεσβείας μέσω της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης ενός πληροφοριακού πόρου μιας κρατικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας.

Το κέντρο Τύπου της SBU εξήγησε ότι μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα διεξήχθη με τη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων. Αυτού του είδους η τακτική επέτρεψε στους εισβολείς να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση στα πληροφοριακά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα της δημόσιας υπηρεσίας για να ξεκινήσουν την επίθεση στην ξένη πρεσβεία.

Με βάση τα αποτελέσματα της επιθεώρησης που διεξήγαγε η SBU αναφορικά με αυτό το ζήτημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να απολύσει τον γενικό διευθυντή του συγκεκριμένου τμήματος, αφού κηρύχθηκε ως ο βασικός υπαίτιος αυτού του εγκλήματος λόγω αμέλειας βάσει του άρθρου 363 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας.

Στην έκθεσή της σχετικά με το περιστατικό, η SBU εξήγησε πώς οι χάκερς ήταν σε θέση να ξεκινήσουν την επίθεση αφού πρώτα απόκτησαν πρόσβαση στα συστήματα του υπουργείου Υγείας, λέγοντας:

«Οι φορείς επιβολής του νόμου τεκμηρίωσαν την παραβίαση των κανόνων για την προστασία των πληροφοριών και τη εύρυθμη λειτουργία των αυτοματοποιημένων συστημάτων από υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας Οι εν λόγω παραβιάσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών του κρατικού θεσμού και έπειτα προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να διεξάγουν επικίνδυνη επίθεση σε ξένη πρεσβεία».

Έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα και πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας