ΑρχικήΕπιστήμηΗ οξίνιση των ωκεανών έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, εγείροντας ανησυχίες

Η οξίνιση των ωκεανών έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, εγείροντας ανησυχίες

Η οξίνιση των ωκεανών έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, εγείροντας ανησυχίες.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ διαπίστωσε πώς χειροτερεύει η κατάσταση ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο ευθύνεται για την οξίνιση των ωκεανών, και μάλιστα εκτιμάται πως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω με το πέρασμα των καιρών φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η οξίνιση του ωκεανού συμβαίνει όταν το CO2 που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα απορροφάται από το θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται όξινο και κατά συνέπεια να μειώνεται το pH.

Περίπου το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καταλήγουν στους ωκεανούς. Από την αρχή της βιομηχανικής εποχής, ο ωκεανός έχει απορροφήσει περίπου 525 δισεκατομμύρια τόνους CO2, που ισοδυναμεί με περίπου 22 εκατομμύρια τόνους την ημέρα.

Η ταχεία εισροή CO2 στους ωκεανούς απειλεί σοβαρά τη θαλάσσια ζωή, και μάλιστα το κέλυφος ορισμένων θαλάσσιων πλασμάτων διαλύεται από το όξινο θαλασσινό νερό.

Στη νέα μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο αναφορικά με τα επίπεδα οξύτητας των ωκεανών κατά τα τελευταία 22 εκατομμύρια χρόνια.

Για να πραγματοποιηθεί η παρούσα επιστημονική μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν τα απολιθώματα των μικροσκοπικών θαλάσσιων πλασμάτων που κάποτε ζούσαν κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού, χρησιμοποιώντας τη χημεία των κοχυλιών τους για να παρακολουθήσουν την οξύτητα του θαλασσινού νερού στο οποίο ζούσαν κάποτε αυτά τα πλάσματα.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν με ακρίβεια τα επίπεδα του pH και του CO2 στο θαλασσινό νερό, όμως στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν λύνεται απλά γνωρίζοντας το. Είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά μέτρα από όλες τις χώρες για να αντιμετωπιστεί αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.

Σύμφωνα με ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο θα συνεχίζουμε να εκπέμπουμε CO2 με τον ίδιο ρυθμό όπως σήμερα, το ατμοσφαιρικό CO2 θα φτάσει στα 930 Ppm (μονάδα μέτρησης) το 2100, σε σύγκριση με περίπου 400 Ppm που είναι σήμερα, δηλαδή περίπου δυόμισι φορές παραπάνω.

Παρομοίως, το pH των ωκεανών θα κατέβει στα 7,8 το 2100 σε σύγκριση με 8,1 περίπου που είναι σήμερα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πώς αυτή η διακύμανση αναφορικά με το pH είναι πολύ σημαντική, καθώς η κλίμακα pH είναι λογαριθμική, δηλαδή μείωση μόλις 0,1 της μονάδας pH αντιπροσωπεύει αύξηση της οξύτητας κατά 25%.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Η Δρ. Sindia Sosdian, από τη Σχολή Επιστημών της Γης και των Ωκεανών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε: «Τα νέα μας γεωλογικά ευρήματα που σχετίζονται με την οξίνιση των ωκεανών μας δείχνουν πως αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία των χωρών, μάλλον θα προκληθούν τεράστιες καταστροφές στους ωκεανούς. Σημειωτέον, οι ωκεάνιες συνθήκες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο κατά τα τελευταία 14 εκατομμύρια χρόνια».

Ο καθηγητής Carrie Lear, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Το σημερινό pH είναι ήδη πιθανότατα χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια. Η κατανόηση των στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια από διάφορους επιστήμονες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα απαιτούν μακροχρόνιες εργαστηριακές μελέτες καθώς και πρόσθετες παρατηρήσεις από τα απολιθώματα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166