Η Ιαπωνική Panasonic δήλωσε σήμερα (18/11/2020) ότι υπέγραψε συμφωνία για συνεργασία με δύο νορβηγικές εταιρείες που επί της ουσίας θα δημιουργηθεί μία καινούργια επιχείρηση για την ανάπτυξη μπαταριών που θα είναι προσανατολισμένες για οικολογικό σκοπό με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά, και θα προορίζονται μεταξύ άλλων και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Οι εταιρείες που θα συμμετέχουν σε τούτη τη συνεργασία είναι οι εξής, η Panasonic, η Equinor και Norsk Hydro, ενώ σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι θα εργαστούν μαζί από το καλοκαίρι 2021 και ο εστιασμός τους θα είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ενώ το νέο εργοστάσιο θα έχει ως έδρα τη Νορβηγία.
Η αρχική φάση του έργου θα περιλαμβάνει τη διαβούλευση με πιθανούς πελάτες, προφανώς για να πουλήσουν αμέσως τα προϊόντα τους, και τη διεξαγωγή συνομιλιών με δημόσιες αρχές διαφόρων κρατών, συμπεριλαμβανομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας.
Η Panasonic θεωρείται ήδη ένας ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς μπαταριών ιόντων λιθίου και διαθέτει ένα μεγάλο εργοστάσιο στην πολιτεία της Νεβάδας των ΗΠΑ για να προμηθεύει με μπαταρίες τα ηλεκτρικά οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας, ο Mototsugu Sato δήλωσε ότι η συνεργασία θα «ανοίξει δυνητικά το δρόμο για μια πιο ισχυρή επιχείρηση μπαταριών με θετική συνέπεια να προάγει την πράσινη ενέργεια».
«Αναμένουμε ότι η παραγωγή μπαταριών θα γνωρίσει τεράστια ζήτηση ως νούμερο ένα λύση στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, και φυσικά εννοώ την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Arvid Moss, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Norsk Hydro.
«Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της Panasonic, της Equinor και της Hydro αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό σημείο εκκίνησης για την έναρξη μιας κερδοφόρας και βιώσιμης επιχείρησης μπαταριών στη Νορβηγία, όπου εκεί έχουμε ήδη μία εδραιωμένη θέση σε τούτο τον τομέα, και κατά δεύτερο λόγο γιατί είναι πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά».
Οι μπαταρίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της αξίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η συγκεκριμένη αγορά αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις έναντι της βενζίνης και του ντίζελ που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.
Η Κίνα ελέγχει σήμερα τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο, ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν αυτήν την παγιωμένη κατάσταση, αφού εκ των πραγμάτων εξαρτώνται από την Κίνα.
Ωστόσο, η ΕΕ ελπίζει να αυξήσει το μερίδιό της από το 3% σε 25% έως το 2028, ωστόσο αυτή η υποτιθέμενη ανοδική πορεία δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ούτως ώστε να τονωθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών και κατ’ επέκταση, η κάλυψη της οικιακής ζήτησης.