ΑρχικήΕιδήσειςΗ Ρωσία βομβάρδισε τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία βομβάρδισε τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ

Ρωσική επίθεση με drone στο Τσερνόμπιλ

Μία παράλογη και συνάμα προκλητική επίθεση από τη Ρωσία προκάλεσε τρομερή ανησυχία στην Ουκρανία (και όχι μόνο), αφού βομβάρδισε με την χρήση drone τον προστατευτικό θόλο του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, μια κατασκευή που χρηματοδοτήθηκε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το περιστατικό μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), επισημαίνοντας ότι η επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Φεβρουαρίου 2025. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Διεθνής ανησυχία για την πυρηνική ασφάλεια

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε την επίθεση, αναφέροντας ότι στις 01:50 τοπική ώρα, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στον αντιδραστήρα 4, όπου το 1986 σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.

Οι παρατηρητές που βρίσκονται στο σημείο κατέγραψαν την πρόσκρουση ενός drone, το οποίο προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη μεταλλική προστατευτική δομή. Φωτογραφίες από την πληγείσα περιοχή δείχνουν μια οπή στην εξωτερική θόλο, ενώ στο εσωτερικό βρέθηκαν συντρίμμια από κινητήρα καύσης, πιθανότατα από drone τύπου Mado MD550, το οποίο χρησιμοποιείται στα ιρανικής κατασκευής Shahed-136.

Μνήμες από την καταστροφή του 1986

Το περιστατικό ξυπνά εφιαλτικές μνήμες από την καταστροφή του 1986, όταν ο αντιδραστήρας του τότε σοβιετικού πυρηνικού σταθμού εξερράγη, οδηγώντας στη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή όλων των εποχών. Ακόμα και σήμερα, τεράστιες εκτάσεις παραμένουν ακατοίκητες λόγω της ραδιενέργειας.

Αντιδράσεις και μέτρα ασφαλείας

Ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τόλμη της Ρωσίας να πλήξει μια τόσο κρίσιμη υποδομή. Η νέα προστατευτική θόλος, η οποία εγκαινιάστηκε το 2019 με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει πυρηνική ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει καταγραφεί αυξημένη ραδιενέργεια, ενώ η φωτιά που ξέσπασε από την έκρηξη κατασβέστηκε άμεσα.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής επιθετικότητας

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις το 2022 είχε ήδη αποδείξει πόσο ευάλωτες είναι οι κρίσιμες υποδομές σε περιόδους πολέμου. Αν και οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν, με αναφορές μάλιστα ότι ορισμένοι στρατιώτες εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, ο πρόσφατος βομβαρδισμός επιβεβαιώνει ότι η απειλή παραμένει υπαρκτή.

Η επίθεση αυτή υπογραμμίζει μια νέα διάσταση του κινδύνου για την πυρηνική ασφάλεια. Επιπλέον, η κατεύθυνση των ανέμων δημιουργεί τον κίνδυνο μεταφοράς ραδιενεργών σωματιδίων, απειλώντας όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες.

Συμπέρασμα

Η ρωσική επιθετικότητα απέναντι σε μια τόσο ευαίσθητη πυρηνική εγκατάσταση προκαλεί διεθνή ανησυχία και θέτει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αναλάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166