ΑρχικήΕπιστήμηΗ ρύπανση καταστρέφει την ανθρώπινη γονιμότητα, λένε οι ερευνητές

Η ρύπανση καταστρέφει την ανθρώπινη γονιμότητα, λένε οι ερευνητές

Η ρύπανση καταστρέφει την ανθρώπινη γονιμότητα, λένε οι ερευνητές.

Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει μείωση της ανθρώπινης γονιμότητας, λένε οι ερευνητές. Τα προβλήματα γονιμότητας, ειδικά στους άνδρες, έχουν συσσωρευτεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι τύποι σωματιδίων στον αέρα είναι μικρότεροι από 2,5 microns (ένα εκατομμυριοστό του Μικρόμετρου) σε μέγεθος και επηρεάζουν την παραγωγή ανθρώπινων σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με το Science Alert. Ενώ αυτό το αναφερόμενο αποτέλεσμα μπορεί να είναι σχετικά μικρό, ωστόσο θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να συλλάβει.

Η ομάδα μελέτησε το σπέρμα από 6.475 άτομα που ζούσαν στην Ταϊβάν για να κατανοήσουν την επίδραση του PM2.5 – σωματιδιακή ύλη στα 2,5 microns – στην υγεία του ανθρώπινου σπέρματος.

Μεταξύ των ετών 2001 και 2014, το σπέρμα των δοτών μελετήθηκε για την υγεία τους στο πλαίσιο μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα του αέρα γύρω από την περιοχή όπου ζούσε κάθε άτομο με βάση την ημερομηνία δωρεάς του σπέρματος.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα δείγματα ελήφθησαν σε μια περίοδο δύο ετών, ανά τρεις μήνες διαφορά για να ταιριάζει με τους κύκλους σπερματοζωαρίων που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 40 και 100 ημερών.

Διαπίστωσαν ότι με κάθε αύξηση των μικρογραμμαρίων των σωματιδίων (PM) ανά κυβικό μέτρο, υπήρχε μία σχετική πτώση του ποσοστού του φυσιολογικού προς το μη φυσιολογικό σπέρμα. «Δεδομένης της γενικευμένης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα μικρό μέγεθος υψούς PM2,5 στην κανονική μορφολογία του σπέρματος μπορεί να οδηγήσει στη στειρότητα σε σημαντικό αριθμό ζευγαριών», δήλωσε ο Dr Xiang Qian Lao, ένας από τους ερευνητές του Κινεζικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Το αποτέλεσμα παρέμεινε παρέμεινε το ίδιο, ακόμα και μετά την ολοκληρωτική διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος, λένε οι ερευνητές. «Αν και οι εκτιμήσεις του αποτελέσματος είναι μικρές και η σημασία τους μπορεί να είναι αμελητέα σε ένα κλινικό περιβάλλον, αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Xiang Qian Lao.

Οι ερευνητές σε μια προηγούμενη, άσχετη μελέτη διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την κατακόρυφη βουτιά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Τα πειράματα έδειξαν ότι η έκθεση σε σωματίδια (PM) που περιέχουν βαρέα μέταλλα και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, επηρέασε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε πειραματόζωα. Για τους ανθρώπους, τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι είναι ασυνεπή.

Η τρέχουσα μελέτη έχει μέχρι στιγμής καταδείξει μια συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και της πτώσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπίσει πλήρως εάν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ συγκεκριμένου ρύπου και της επίδρασής του στο σπέρμα, επισημαίνει η έκθεση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166