Η Σρι Λάνκα επιστρέφει τα παράνομα απόβλητα στη Βρετανία μετά από δικαστική απόφαση

Η Σρι Λάνκα επιστρέφει τα παράνομα απόβλητα στη Βρετανία μετά από δικαστική απόφαση

Η Σρι Λάνκα άρχισε να στέλνει 242 εμπορευματοκιβώτια επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων σώματος από νεκροτομεία, πίσω στη Βρετανία μετά από διετή δικαστική μάχη.

Κατά τα τελευταία χρόνια, αρκετές ασιατικές χώρες αντιτίθενται ενάντια στην παράλογη τακτική να μαζεύουν τα σκουπίδια και τα απόβλητα των χωρών του δυτικού πολιτισμού, κυρίως για ανακύκλωση, έναντι φυσικά κάποιας αμοιβής, και όχι δωρεάν. Ωστόσο επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η πλειονότητα των σκουπιδιών είναι κακής ποιότητας και δεν δύναται να ανακυκλωθούν, έχουν αρχίσει διάφορες δικαστικές διαμάχες για να επιστραφούν πίσω στην χώρα προέλευσης τους.

«Τα πρώτα 20 εμπορευματοκιβώτια ιατρικών αποβλήτων, τα οποία περιελάμβαναν μέρη σώματος από νεκροτομεία, φορτώθηκαν στο φορτηγό πλοίο MV Texas Triumph την Παρασκευή, και άλλα 65 θα σταλούν εντός μιας εβδομάδας. Τα υπόλοιπα θα αποσταλούν μόλις είναι διαθέσιμα με άλλο πλοίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των τελωνειακών αρχών της Σρι Λάνκα, ο Sunil Jayaratne.

Το εφετείο της Σρι Λάνκα πριν από δύο εβδομάδες διέταξε τον επαναπατρισμό των βιολογικών αποβλήτων από νοσοκομεία, και τόνους πλαστικών απορριμμάτων που εισήχθησαν παράνομα, και κατά παράβαση των τοπικών και διεθνών κανονισμών στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα. Τα εισαγόμενα σκουπίδια έφτασαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 ενώ το Κέντρο Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης της Σρι Λάνκα (CEJ) είχε ζητήσει από τα δικαστήρια να μη γίνουν αποδεκτά στη χώρα, και να επιστραφούν πίσω το συντομότερο δυνατόν.

Το τελωνείο δεν αποκάλυψε τον τύπο των αποβλήτων, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα που θέτουν σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια της χώρας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, απεστάλησαν 260 τόνοι αποβλήτων σε 21 εμπορευματοκιβώτια μετά τη συμφωνία με τη Βρετανία να τα πάρει ξανά πίσω και να τα διαχειριστεί όπως εκείνη νομίζει.

Τα τελωνεία της Σρι Λάνκα υποστήριξαν ότι όλα τα εμπορευματοκιβώτια είχαν εισαχθεί στη χώρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που διέπει τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών.

Οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν τα νέα απόβλητα μετά την έναρξη της νομικής δράσης εναντίον των 242 εμπορευματοκιβωτίων που κρατήθηκαν στο λιμάνι του Κολόμπο και σε μια περιοχή ελεύθερων συναλλαγών κοντά στην πρωτεύουσα.

Επίσης, χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός ότι, εκτός από τη Σρι Λάνκα, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία επέστρεψαν επίσης εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια απορριμμάτων στις χώρες καταγωγής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας