Η συμβίωση δεν είναι απλή υπόθεση

Η συμβίωση δεν είναι απλή υπόθεση

Την εποχή που όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, προτιμάται η συγκατοίκηση από το γάμο και οι άνθρωποι αποφεύγουν τη δέσμευση σαν να είναι κάποια ασθένεια. Τα ποσοστά των διαζυγίων αγγίζουν το 50% ενώ το αντίβαρο βρίσκεται στην ανάγκη μας για ζευγάρωμα. Αναμφισβήτητα, όλοι μας θέλουμε να ζευγαρώσουμε. Σαν να έχουμε χτιστεί με αυτή την ανάγκη μέσα μας.

Μην ξεχνάμε ότι διαρκώς το επιβεβαιώνουν οι διάφορες μετρήσεις που δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη πιστεύουν ότι ένας καλός γάμος είναι σημαντικός παράγοντας στη ποιότητα της ζωής τους και στην ευτυχία τους.Όλο και περισσότερο η ψυχική μας υγεία εξαρτάται από τις προσωπικές μας σχέσεις, όμως ταυτόχρονα, αυτές γίνονται όλο και λιγότερο ικανοποιητικές.

«Υπάρχουν μερικά θετικά πρότυπα γάμου» σημειώνει ο ψυχολόγος David Olsen, «οι άνθρωποι βγάζουν το συμπέρασμα ότι η αγάπη αρκεί. Αλλά δεν είναι έτσι». Και όταν ο γάμος αρχίζει να παίρνει τη κατηφόρα, “τα δυστυχισμένα ζευγάρια δύσκολα θυμούνται πως ενώθηκαν αρχικά”. Σύμφωνα με την άποψη του ψυχολόγου Olsen, για να βρούμε τα σωστά πρότυπα του γάμου θα πρέπει να μελετήσουμε τα ζώα!

Μεταξύ των δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των Smartmarriages που μαζεύονται οι experts όλου του κόσμου, παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα, ιδέες και παρατηρήσεις τους .Εάν η αγάπη δεν είναι αρκετή, τότε τι άλλο χρειάζεται; Για τους ‘αρχάριους’ νεόνυμφους, η προσωπική διαχείριση των χρημάτων απαιτεί τη συνεχόμενη εκπαίδευση του ζευγαριού. Το χρήμα είναι η νούμερο 1 πηγή διαφωνιών συγκρούσεων στις σχέσεις. Το σεξ έρχεται δεύτερο.

Η ένταση που επικρατεί στη σχέση ενός ζευγαριού επηρεάζει τα παιδιά. Αυτή είναι η συχνότερη αιτία της απείθαρχης και ανυπάκουης συμπεριφοράς των εφήβων. Όταν τσακώνονται οι γονείς, τα παιδιά συνήθως απομακρύνονται από τον πατέρα.

Τα πρώτα 3 χρόνια μετά τη γένεση ενός παιδιού, το 67% των ζευγαριών βιώνουν μια σημαντική μείωση στην ευχαρίστηση που λαμβάνουν από τη συζυγική σχέση. Τη πτώση αυτή βιώνει πρώτη η μητέρα και αργότερα ο πατέρας. Όλοι μας χειριζόμαστε πολύ πιο δύσκολα μια συζήτηση που έχει αρνητικό γύρισμα. Αυτό που σώζει το ρομαντισμό και την αγάπη είναι οι προσπάθειες επανόρθωσης της σχέσης. Το γλυκό και απλό ‘συγνώμη’ είναι αυτό που μετράει.

Για κάθε αμάρτημα, η συγχώρεση είναι απαραίτητη για την ‘ίαση’ της σχέσης. Αλλά μερικοί άνθρωποι συγχωρούν πολύ φτωχά. Η συγχώρεση δεν είναι μια απλή δουλειά που κάνει ο πληγωμένος. Αντίθετα, η αληθινή συγχώρεση κερδίζεται σιγά σιγά, παρατηρώντας τη προσπάθεια και των δύο μελών. Η άρνηση να συγχωρούμε είναι ανθυγιεινή για τη φυσική και συναισθηματική μας υπόσταση.

Η σωματική βία δεν είναι πρόβλημα σχέσης αλλά πρόβλημα αυτοελέγχου του ατόμου που το ασκεί. Η στιγμή που γινόμαστε ενήλικες είναι η στιγμή που το ένστικτο για να αγαπήσουμε είναι δυνατότερο από την επιθυμία να αγαπηθούμε. Σκοτώνουμε την αγάπη με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους συντρόφους μας, με το να μην χειριζόμαστε σωστά τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Η έλλειψη δέσμευσης λειτουργεί ανατρεπτικά σε μια σχέση. Τα ζευγάρια δεν ξεκαθαρίζουν μεταξύ τους ότι διάλεξαν ο ένας τον άλλον και παράτησαν όλες τις άλλες επιλογές τους. Για αυτό όταν εμφανίζονται τα προβλήματα, συχνά ακούμε «δεν ήμουν σίγουρος ότι ήθελα αυτή τη σχέση». Και αντί να λύσουν τα θέματα που προκύπτουν, κόβουν τη σχέση και τα κουβαλάνε μαζί τους στις επόμενες επιλογές τους.

Η αγάπη δεν κρατά για πάντα γιατί χρειαζόμαστε τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε και να βελτιωνόμαστε. Το να έχεις μια σχέση με κάποιον που έχει βρει τα ‘κουμπιά’ σου φαίνεται να λειτουργεί θετικά γιατί το ‘κουμπί’ είναι το πιο σημαντικό πεδίο /σημείο για να λειτουργεί καλά η σχέση.

Προηγούμενο άρθροMargarita κοκτέιλ συνταγή. Μην μαδάς τη μαργαρίτα
Επόμενο άρθροΓίνεστε όμοιοι με τη σχέση σας;
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας