Η τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνει διότι δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμη

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνει διότι δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμη

Ο φόβος της απώλειας θέσεων εργασίας εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο βρίσκεστε, τα ρομπότ και το λογισμικό που λειτουργούν με AI παρουσιάζουν προφανείς ατέλειες και είναι κάτι που το αναγνωρίζουν οι εμπειρογνώμονες σε πολλούς τομείς.

Ωστόσο για να είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί, η τεχνητή νοημοσύνη ήδη έχει αρχίσει και αντικαθιστά τους ανθρώπους σε πολλές δουλειές, καθήκοντα και δραστηριότητες. Από τους γιατρούς, την εξυπηρέτηση των πελατών, τους οικιακούς βοηθούς των νοικοκυριών κλπ, σχεδόν καμία εργασία δεν προβλέπεται να γλιτώσει από αυτό τον βραχνά.

Φυσικά, δεν τίθεται ερώτημα αν πρέπει οι άνθρωποι να ανησυχούν για τις δουλειές τους, γιατί το μέλλον ανήκει αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και την βαθιά μάθηση, επομένως είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για τους εργαζόμενους

Όμως οι προκλητικές αποτυχίες που εμφανίζει το AI στην παρούσα φάση μετριάζει κάπως τα πράγματα και τις ισορροπίες μεταξύ ανθρώπων και αυτόματων συστημάτων. Ο Howard Williams, διευθυντής μάρκετινγκ στην Parker Software, διερευνά κατά πόσο η μη ετοιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθεί να μην είναι έτοιμη να πάρει τις δουλειές του κόσμου, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Στα νοσοκομεία

Το AI αναμφισβήτητα βρίσκεται παντού, ακόμη και όταν οι γιατροί αισθάνονται κουρασμένοι και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, έχει διεισδύει στα νοσοκομεία για να βοηθήσει σε ιατρικούς τομείς όπως η ογκολογία, η διενέργεια κλινικών δοκιμών, η γονιδιωματική και ούτω καθεξής. Όλα ακούγονται εντυπωσιακά. Δυστυχώς, το AI δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημιουργών του.

Αναφέρθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, πως μετά από κάποια διαρροή μυστικών εγγράφων, ότι ένας τέτοιος υπερυπολογιστής AI δεν είχε εκπαιδευτεί επαρκώς για να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου. Το πρόγραμμα απέτυχε να εκτελέσει τη βασική του λειτουργία, τουναντίον έκανε αρκετές λανθασμένες συστάσεις στους γιατρούς που το χειρίζονταν. Στην πραγματικότητα, προτάθηκε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Βάσει πολλών μαρτυριών από εξειδικευμένους επαγγελματίες στην τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και το καλύτερο ιατρικό AI είναι ανίκανο να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα πράγματα όπως θα μπορούσε να το πράξει ο άνθρωπος. Επιπλέον, το να είσαι καλός γιατρός δεν είναι μόνο για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Υπάρχει μια ξεχωριστή ανάγκη για τα πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ποιοτική φροντίδα, τον καθησυχασμό των ασθενών από τους φόβους κλπ, κάτι που δεν είναι πιθανό να επιτύχει δραματικά το AI, τουλάχιστον μέχρι το κοντινό μέλλον.

Στο μέλλον – εάν το AI είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, ίσως να βρει μια μόνιμη θέση στα νοσοκομεία. Ωστόσο, είναι απίθανο να είναι σε θέση να αναλάβειολόκληρο το ρόλο ενός γιατρού. Αντίθετα, εκτιμάται πως θα καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο, που θα είναι περισσότερο χρήσιμο για τον υποβοηθητικό του ρόλο σαν ένα υπολογιστικό σύστημα, παρά σαν ένας ανθρώπινος γιατρός – οπότε, οι ιατρικοί υπολογιστές μπορεί να μην βρουν δουλειά κατά τους επόμενους μήνες.

Φιλοξενία

Η φιλοξενία είναι μια άλλη βιομηχανία στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να εμφανίζει έντονη παρουσία. Όμως, για άλλη μια φορά, αριστερά, το AI μας έδειξε εμφανείς αδυναμίες.

Πάρτε για παράδειγμα το bartending. Μια απαραίτητη, αναπόσπαστη και βασική ικανότητα για έναν μπάρμαν είναι να πιάσει με τα χέρια το ποτήρι και να το χειριστεί με ιδιαίτερη γρηγοράδα και ευελιξία για να εξυπηρετήσει τους πελάτες. Που φυσικά είναι αρκετά απλό, αν δεν είστε ρομπότ AI.

Για να μην αναφέρουμε, πως ο μπάρμαν είναι κάτι παραπάνω από ένας υπάλληλος που προσφέρει ποτά στους θαμώνες του μπαρ, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να διαχειριστεί τη συμπεριφορά ενός μεθυσμένου ή να συνομιλήσει με τους τακτικούς πελάτες σαν να είναι φίλοι ή να προσαρμοστεί για μία εταιρική εκδήλωση που θα μοιράζει ποτά στο μπουφέ,

Επίσης μπορεί να ασκήσει με ιδιαίτερη αρτιότητα τα καθήκοντά του ως υπάλληλος στη ρεσεψιόν για check-in σε ένα ξενοδοχείο. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει, είναι να προσφέρει ανθρώπινη κατανόηση και ένα φιλόξενο χαμόγελο.

Με άλλα λόγια, οι κλάδοι της φιλοξενίας χρειάζονται αναμφισβήτητα τον ανθρώπινο συναισθηματισμό με την προοπτική να αποδίδει τα μέγιστα ψυχικά οφέλη στους πελάτες.

Εξυπηρέτηση πελατών σε επιχειρήσεις

Η φιλική εξυπηρέτηση δεν παρέχεται μόνο στη φιλοξενία, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω. Οι εργασίες στην εξυπηρέτηση πελατών αποδεικνύονται επίσης προβληματικές για την τεχνητή νοημοσύνη. Στην πραγματικότητα, η εξυπηρέτηση των πελατών είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του AI που δεν είναι σε θέση να λάβει ολοκληρωτικό ρόλο αντικαθιστώντας τον άνθρωπο, εντούτοις είναι ικανό να υποστηρίξει μέλη της ανθρώπινης ομάδας.

Έχουν σημειωθεί πολλές αποτυχίες στο θέμα της εξυπηρέτησης πελατών. Για παράδειγμα, το ρομπότ Fabio, The Pepper Robot, εργάστηκε μόνο μία εβδομάδα σε σούπερ μάρκετ της Σκωτίας. Γιατί; Μπερδευόταν και φοβόταν τους πελάτες. Η αποτυχία του Fabio υπογραμμίζει ένα σημαντικό μάθημα για την εξυπηρέτηση πελατών του AI.

Η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του AI στο διαδίκτυο ονομάζεται chatbot και λειτουργεί ως εφαρμογή. Πολλά chatbots ορισμένες φορές δεν καταλαβαίνουν κάποια βασικά μηνύματα, λέξεις και φράσεις, επιπρόσθετα παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες όταν ένας πελάτης δεν γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα και δεν βγαίνει άκρη από τη συζήτηση με ένα άτομα που θέλει να μάθει λεπτομέρειες για μία υπηρεσία ή ένα προϊόν (αναφέρω την αγγλική διότι οι υπόλοιπες γλώσσες βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο στα chatbots).

Όμως, αντικειμενικά τα chatbots έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται μόνιμα και με αρτιότητα για υποβοηθητικό σκοπό σε αρκετές διαδικτυακές επιχειρήσεις – παράλληλα με τους ανθρώπινους υπαλλήλους, αντί να τους αντικαταστήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας