ΑρχικήΟικονομίαΗ τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει επιθετικά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά υπάρχουν...

Η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει επιθετικά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά υπάρχουν δυσκολίες

Η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει επιθετικά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά με πολλές δυσκολίες, και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, έως ότου αξιοποιηθεί στο έπακρο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις τράπεζες. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το ινστιτούτο ερευνών «Capgemini Research Institute».

Η έκθεση αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα από αρκετούς οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των πελατών (Customer experience). Περίπου οι μισοί πελάτες αλληλεπιδρούν πλέον με ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα τύπου AI σε καθημερινή βάση, και μάλιστα, οι τράπεζες αποκομίζουν από τώρα τα οφέλη, δηλαδή έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους κατά 13 τοις εκατό, και αύξησαν τα έσοδα ανά πελάτη κατά 10 τοις εκατό.

Ωστόσο, ενώ οι τράπεζες ήδη έχουν αποκομίσει απτά και πλούσια οφέλη, εν τούτοις οι πελάτες, δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι. Σχεδόν το ήμισυ (49 τοις εκατό) των πελατών βαθμολογεί ως μέτρια προς κάκιστη την εμπειρία που βιώνει με αυτά τα προηγμένα ψηφιακά συστήματα με δυνατότητα AI,, ενώ περίπου το ένα τρίτο (35 τοις εκατό) δήλωσε ότι οι τρέχουσες αλληλεπιδράσεις με αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι υποδεέστερες σε σχέση με τους ανθρώπους υπαλλήλους που εργάζονται στο τμήμα εξυπηρέτησης.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κάποιες άλλες βιομηχανίες κατάφεραν να εφαρμόσουν με πιο ομαλό τρόπο τα προϊόντα AI στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους από ό, τι ο τομέα της χρηματοδότησης, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εταιρική κουλτούρα που διέπει κάποιους κλάδους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ευέλικτα fintechs, που έχουν εφαρμόσει κάποιο υβριδικό μοντέλο για να εξυπηρετούν το ευρύ κοινό, δηλαδή υπάρχουν παράλληλα αυτοματοποιημένα συστήματα και άνθρωποι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν άμεσα την διεκπεραίωση διαφόρων δύσκολων διεργασιών, όπου ο αυτοματισμός δεν αποδίδει.

Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι στα γραφόμενα μας, παρόλο που η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει μία σχετική απογοήτευση από τους πελάτες, εν τούτοις η αλήθεια είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από τη φύση τους δεν είναι αποδεκτές από τον απλό πολίτη που τις χρησιμοποιεί, γιατί υποτίθεται πως εκμεταλλεύονται το λαό για να πλουτίσουν και κατ’ επέκταση τους πίνουν το αίμα, πατώντας επί πτωμάτων. Και αυτή η αντίληψη ισχύει σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού, και όχι μόνο στα τριτοκοσμικά κράτη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166