Η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει τους επαγγελματίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσα σε μια δεκαετία

Η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει τους επαγγελματίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσα σε μια δεκαετία

Σε περίπτωση που εργάζεστε στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τότε οι πιθανότητες να μείνετε άνεργοι έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας είναι αρκετές, αφού ενδεχομένως να αντικατασταθείτε από προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα εκτελούν γρηγορότερα και πιο άρτια τα καθήκοντα που έχετε αναλάβει. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με μία έρευνα που διενήργησε η Trend Micro.

Η εταιρεία διεξήγαγε μία δημοσκόπηση που συμμετείχαν 500 διευθυντές σε τμήματα πληροφορικής των επιχειρήσεων, διευθυντές, CIO και CTO και τους τέθηκε το εξής ερώτημα «Πως πιστεύουν ότι θα είναι ο τομέας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως το 2030», και περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (41%) είναι πεπεισμένοι ότι το AI θα αντικαταστήσει εντελώς τους επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής που επιμελούνται τα εταιρικά πληροφοριακά συστήματα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Λιγότερο από ένας στους δέκα (9%), εν τω μεταξύ, ήταν πεπεισμένοι ότι θα εξακολουθούσαν να εργάζονται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας μέχρι εκείνη τη στιγμή, και το ένα τρίτο (32%) πιστεύει ότι η τεχνολογία θα αυτοματοποιήσει τελικά όλες τις τεχνικές διαδικασίες, αφήνοντας λίγη έως καθόλου ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση.

Είναι επίσης πιθανό ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων τους. Σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) πιστεύει ότι οι χάκερς που χρησιμοποιούν AI για να βελτιώσουν το οπλοστάσιο τους θα καταστούν η πλειονότητα μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον Bharat Mistry, Τεχνικός Διευθυντή της Trend Micro, δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο από την ύπαρξη της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή θα υπάρχει πάντα ζήτηση για ανθρώπους σε τούτη τη βιομηχανία, προφανώς γιατί οι επαγγελματίες πληροφορικάριοι λειτουργούν περισσότερο με γνώμονα την ηθική και τη διαίσθηση, κάτι που μέχρι τώρα κανένα σύστημα δεν μπορεί να το ενσωματώσει στη λειτουργία του.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το μέλλον. Ενώ το AI είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε τις απειλές, η αξία του μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εμπειρογνωμοσύνη», δήλωσε ο Mistry.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε για την περικοπή των θέσεων εργασίας στο χώρο της πληροφορικής. Το επάγγελμα σίγουρα θα προσαρμοστεί και θα εξελιχθεί με τους νέους τρόπους που θα καθιερωθούν στο μέλλον, όπως συνέβη για παράδειγμα με την Γεωργία όταν είχαν ανακαλυφθεί τα τρακτέρ, αφού και πάλι υπάρχουν αγρότες. Εν τω μεταξύ, η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός μπορούν να μας βοηθήσουν στην ανακούφιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις ελλείψεις κρίσιμων δεξιοτήτων που έχουν την θετική ιδιότητα να μην ξεγελιούνται τόσο εύκολα όσο οι άνθρωποι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας