ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesΗ Ubisoft αλλάζει σελίδα: Νέα δομή με "Creative Houses" και ακυρώσεις μεγάλων...

Η Ubisoft αλλάζει σελίδα: Νέα δομή με “Creative Houses” και ακυρώσεις μεγάλων τίτλων

Μια βαθιά αναδιάρθρωση στοχεύει να βγάλει τη Ubisoft από την κρίση: Η εταιρεία αποσύρεται από διάφορα έργα και αναδιοργανώνει τις εμβληματικές της μάρκες.

Στις 21 Ιανουαρίου 2026, η Ubisoft ανακοίνωσε έναν εκτεταμένο μετασχηματισμό της οργάνωσης, του χαρτοφυλακίου και της δομής κόστους της.

Ταυτόχρονα, η εκδότρια εταιρεία δημοσιοποίησε ένα συγκεκριμένο μέτρο περικοπών: Το Remake του Prince of Persia – The Sands of Time, το οποίο βρισκόταν υπό ανάπτυξη για χρόνια, σταματά οριστικά.

Συνολικά, η Ubisoft διαγράφει έξι έργα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιχνιδιών που δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμα – τρεις νέες μάρκες (IPs) και ένα παιχνίδι για κινητά.

Επιπλέον, επτά άλλα παιχνίδια θα λάβουν πρόσθετο χρόνο ανάπτυξης και αναβάλλονται ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι στόχοι ποιότητας. Πέρα από το The Sands of Time, δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά άλλοι τίτλοι.

Το νέο μοντέλο των “Creative Houses”

Κεντρικό στοιχείο της επανεκκίνησης είναι ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με πέντε αποκαλούμενα Creative Houses (Δημιουργικούς Οίκους).

Αυτές οι μονάδες ενώνουν την ανάπτυξη και την έκδοση (publishing), είναι οργανωμένες ανά είδος (genre) και φέρουν την πλήρη δημιουργική και οικονομική ευθύνη για τις μάρκες τους.

Η Ubisoft στοχεύει με αυτόν τον τρόπο να συντομεύσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αυξήσει την εγγύτητα με τους παίκτες.

Ο ιδρυτής και CEO, Yves Guillemot, κάνει λόγο για μια «ριζική αλλαγή» και δήλωσε ότι δημιουργούνται «οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Νέα στέγη για το Splinter Cell και το Anno

Η νέα δομή χωρίζει τα franchises της εταιρείας ως εξής:

  1. Vantage Studios: Το πρώτο Creative House, που δημιουργήθηκε ήδη από το 2025. Εστιάζει στα Assassin’s CreedFar Cry και Rainbow Six, τα οποία προορίζονται να επεκταθούν μακροπρόθεσμα σε ιδιαίτερα κερδοφόρα κεντρικά franchises.
  2. Shooter Games: Το δεύτερο Creative House αναλαμβάνει ανταγωνιστικά και συνεργατικά shooters, όπως τα The DivisionGhost Recon και Splinter Cell.
  3. Live & Service Games: Το τρίτο τμήμα εστιάζει σε παιχνίδια ζωντανής υπηρεσίας. Εδώ ανήκουν τα For HonorThe CrewRiders RepublicBrawlhalla και Skull & Bones.
  4. Immersive Fantasy & Narrative: Το τέταρτο Creative House συγκεντρώνει κόσμους φαντασίας και αφηγηματικά σύμπαντα όπως τα AnnoMight & MagicRayman, το brand του Prince of Persia (παρά την ακύρωση του Remake) και το Beyond Good & Evil.
  5. Casual & Family: Το πέμπτο τμήμα εστιάζει σε casual και οικογενειακά παιχνίδια, όπως τα Just DanceUnoHungry Shark, καθώς και τίτλους για κινητά και της Ketchapp.

Επιπροσθέτως, αναπτύσσονται πολλές νέες μάρκες, με τη μόνη που αναφέρεται ονομαστικά να είναι το έργο March of Giants.

Οικονομικές επιπτώσεις και πιθανές απολύσεις

Οι πέντε ομάδες θα υποστηρίζονται από ένα εταιρικό δημιουργικό δίκτυο στούντιο, καθώς και από μια αναδιαμορφωμένη έδρα με έμφαση στη στρατηγική, την κατανομή κεφαλαίων και τη διακυβέρνηση.

Ο Guillemot τόνισε ότι «τα εξαιρετικά AAA παιχνίδια έχουν μεγαλύτερο οικονομικό δυναμικό από ποτέ», αλλά παράλληλα οι τρέχουσες αποφάσεις είναι «δύσκολες αλλά αναγκαίες» για να γίνει η Ubisoft πιο εστιασμένη και αποδοτική μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, η αναδιάρθρωση θα επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη, αλλά μακροπρόθεσμα στοχεύει στη διασφάλιση του δημιουργικού ηγετικού ρόλου της εταιρείας.

  • Στόχος Μείωσης Κόστους: Έως τον Μάρτιο του 2028, η Ubisoft θέλει να μειώσει τη βάση των παγίων εξόδων της κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2022/23.
  • Άμεσες Περικοπές: Μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζονται πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο δελτίο τύπου, η Ubisoft δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων, αλλά επιβεβαίωσε περαιτέρω μέτρα προσωπικού.

Οι νέες προσλήψεις θα περιοριστούν αυστηρά σε όλο τον όμιλο, ενώ προβλέπεται σημαντικά λιγότερη τηλεργασία (Home Office) για τους εργαζομένους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166