ΑρχικήΑπόψειςΗ υγειονομική περίθαλψη χρειάζεται την τεχνητή νοημοσύνη AI

Η υγειονομική περίθαλψη χρειάζεται την τεχνητή νοημοσύνη AI

Η υγειονομική περίθαλψη χρειάζεται την τεχνητή νοημοσύνη AI.

Σε έναν κόσμο με περιορισμένους γιατρούς , αναδυόμενες ασθένειες και υπερευαισθησίες, καθώς και έντονα αυξανόμενα έξοδα για την υγειονομική περίθαλψη, το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης σε μεγάλη κλίμακα;

Αυτά είναι μόνο λίγες από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που το υγειονομικό σύστημα καλείται να ανταπεξέλθει. Το πιο λαμπρό παράδειγμα σε τούτη την υπόθεση είναι η Ινδία που ελπίζει να επιλύσει εφαρμόζοντας την τεχνητή νοημοσύνη AI αποτελεσματικά με νέους και καινοτόμους τρόπους εξυπηρέτησης των αναγκών, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή η χώρα έχει περίπου 1.3 δισεκατομμύρια πολίτες. Πρόκειται για ένα τεράστιο εμπόδιο που έχει τεράστιες επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανά τον κόσμο.

Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αξίζει να εξετάσουμε το παράδοξο υγειονομικό σύστημα της Ινδίας. Το βαθύ δημογραφικό μέρισμα της χώρας – που η πλειοψηφία του αποτελείται από νεαρό πληθυσμό και σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ατόμων ασχολείται σε χειρωνακτική εργασίαι που σημαίνει πολλά ατυχήματα στο εργασιακό χώρο, εν ολίγοις όλη αυτή η κατάσταση θα τη χαρακτηρίζαμε ως ωρολογιακή βόμβα. Με μέσο όρο ηλικίας 27 ετών , η Ινδία έχει έναν από τους νεότερους και πιο μορφωμένους πληθυσμούς στον κόσμο. Από το 1991, το φαινόμενο αυτό προκάλεσε περίπου 7% ετήσια οικονομική αύξηση, που παράγει νέα αγαθά, υπηρεσίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τα εξαρτώμενα μέλη σε κάθε οικογένεια.

Αλλά για να συνεχίσει να αποκομίζει οφέλη η Ινδια από αυτόν τον υπέρογκο πληθυσμό, ο νεαρός πληθυσμός πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή και σωστή υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, καθώς το μέρισμα μειώνεται (όπως διαπιστώνουμε στην Κίνα), η χώρα θα χρειαστεί νέα υποδομή για να φροντίσει για τη γήρανση του πληθυσμού της. Και δυστυχώς, η υποδομή που είναι απολύτως απαραίτητη δεν υπάρχει σήμερα.

Η σχέση γιατρού-ασθενούς στην Ινδία είναι ένας από τους χειρότερους στον κόσμο, με μόλις 0,2 γιατρούς για κάθε 1.000 Ινδούς, εν αντιθέσει σε σύγκριση με 1.1 γιατρούς για κάθε 1.000 Αμερικανούς στις ΗΠΑ. Οι σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις – και ως εκ τούτου οι γιατροί – συνήθως είναι συγκεντρωμένες στην πόλη και σε μεγάλα αστικά κέντρα που σημαίνει ότι όσοι ζουν στην επαρχία ή σε χωριά στην ουσία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο θεμελιώδης λόγος για τα θέματα υγείας της Ινδίας είναι η έλλειψη πόρων. Η Ινδία χρειάζεται περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις και περισσότερη ιατρική εμπειρογνωμοσύνη, και τα δύο απαιτούν χρόνο και δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθούν. Ωστόσο, οι πόροι αυτοί δεν είναι εύκολοι να αποκτηθούν, οπότε πρέπει να εξετάσουμε άλλους τρόπους για να αυξήσουμε δραματικά την πρόσβαση στους υφιστάμενους πόρους με αποτελεσματικό και φθηνό τρόπο.

Σε αυτό το σημείο η τεχνητή νοημοσύνη AI έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία. Ο Manu Rekhi, Διευθύνων Σύμβουλος της Inventus, λέει: Οι εταιρείες με πλατφόρμες δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης AI στην Ινδία έχουν μία βαθιά εμπειρία δύο δεκαετιών και αυτό οφείλεται στη βαθιά γνώση στη βιομηχανία της πληροφορικής. Αυτοί οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες συμπληρώνουν τον τις αδυναμίες των λογισμικών με την η ανθρώπινη νοημοσύνη και ουσιαστικά μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία νέων συστημάτων AI για την παγκόσμια αγορά, εξαλείφοντας τις αδυναμίες και αναδεικνύοντας τα προτερήματα.

Πράγματι, αρκετές Ινδικές νεοσύστατες εταιρείες έχουν εφαρμόσει την βαθιά τεχνογνωσία που έχουν στις ειδικές συνθήκες στα έλειπες υγειονομικό σύστημα, τις ασθένειες και τους ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι εταιρείες προσφέρουν εκλεπτυσμένες ευκαιρίες τεχνολογικών συστημάτων, οι οποίες προσελκύουν τους γίγαντες του Fortune 500 να συνεργαστούν μαζί τους, τόσο για την αγορά της Ινδίας, όσο και παγκοσμίως.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Tricog Health, μία νεοφυής επιχείρηση που επιλέχθηκε από το πρόγραμμα επιτάχυνσης της υγειονομικής περίθαλψης της GE για την πλατφόρμα διάγνωσης καρδιακών παθήσεων που βασίζεται στο cloud. Η στεφανιαία νόσο αυξάνεται όλο και περισσότερο στην Ινδία, καθώς κλιμακώθηκε από το 26% των θανάτων από ενήλικες το 2003 σε 32% το 2013. Η Tricog αυξάνει την πρόσβαση στην καρδιακή περίθαλψη σε 340 πόλεις σε 23 κράτη, συμπεριλαμβανομένων και σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ινδίας. Η πλατφόρμα της εταιρίας συλλέγει φυσιολογικά όλα τα δεδομένα και τα ECG από τις συνδεδεμένες ιατρικές συσκευές στον τομέα και στη συνέχεια η εξειδικευμένη τεχνητή νοημοσύνη AI επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας μία εμπεριστατωμένη διάγνωση στον καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος τότε εξετάζει και συνιστά τα επόμενα βήματα στους βοηθούς του ή τις νοσοκόμες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Tricog που είναι εγκαταστημένη σε κινητές συσκευές. Χρησιμοποιώντας τον κινητήρα AI της Tricog, μερικοί ειδικοί μπορούν να διαγνώσουν περισσότερους από 20.000 ασθενείς σε μία ημέρα μόνο.

Μία άλλη νεοσύστατη εταιρεία , η Aindra Systems με έδρα το Μπενγκαλούρ, χρησιμοποιεί το AI για την αντιμετώπιση το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις Ινδές γυναίκες ηλικίας 15 έως 60 ετών. Στην πραγματικότητα, η Ινδία αντιπροσωπεύει ένα επιβλητικό 1/3 των συνολικών παγκόσμιων περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η Aindra Systems μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αρχικά στάδια και να αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Η εταιρεία αυξάνει την παραγωγικότητα των παθολόγων που εξετάζουν τα δείγματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα οποία διαφορετικά συνήθως θα χρειαζόταν να εξετάσουν χειροκίνητα κάθε δείγμα που σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση και πιθανότητα να εξελιχθεί περαιτέρω αυτή η κακή ασθένεια.

Ο Adarsh ​​Natarajan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aindra Systems, λέει: Το όραμά μας είναι να εφαρμόσουμε μαζική εξέταση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI και να βοηθήσουμε τις 330 εκατομμύρια ινδές γυναίκες πού βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα κινδύνου. Με την έγκαιρη ανίχνευση, μέχρι το 90% των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλη θεραπεία. Η πλατφόρμα υπολογιστικής παθολογίας της Aindra περιλαμβάνει μια προσιτή και φορητή συσκευή ανίχνευσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να αυτοματοποιήσει την ανάλυση βαθιάς μάθησης και να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διαλογής για να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Η έκρηξη του ΑΙ στην υγειονομική περίθαλψη μόλις έχει ξεκινήσει και η λίστα των ενδιαφερόμενων είναι ατελείωτη. Το Niramai εργάζεται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Το Ten3T παρέχει απομακρυσμένες υπηρεσίες παρακολούθησης της υγείας μέσω του AI για την ανίχνευση ανωμαλιών και την προειδοποίηση του γιατρού. Το HealthifyMe, μια εταιρεία από το Bangalore, ασχολείται με τις ασθένειες που οφείλονται στον κακό τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης και μέσω της τεχνολογίας AI-enabled που επικεντρώνεται στη διατροφή, η Ria, HealthifyMe φέρνει την καλύτερη εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της διατροφής χάριν της τεχνητής νοημοσύνης.

Και φυσικά, οι παγκόσμιες ηγετικές εταιρίες όπως η Google φέρνουν τις δυνατότητές τους και στην Ινδία. Η Google συνεργάστηκε πρόσφατα με το Νοσοκομείο Aravind Eye για να χρησιμοποιήσει αλγόριθμους αναγνώρισης εικόνων για την ανίχνευση πρώιμων σημείων διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας ασθένειας των ματιών που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση στους διαβητικούς, εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς. Το Aravind Eye Hospitals είναι η μεγαλύτερη ομάδα φροντίδας ματιών στον κόσμο, έχοντας διεξάγει θεραπεία σε 32 εκατομμύρια ασθενείς και πραγματοποίησε 4 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα να παρέχει 128.000 εικόνες αμφιβληστροειδούς το δευτερόλεπτο στην Google που είναι ανεκτίμητες για την εφαρμογή του AI για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε 415 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη παγκοσμίως.

Πρακτικά βάσει των παραπάνω δεδομένων που προαναφέρθηκαν Η Ινδία είναι έτοιμη να ξεπεράσει μερικά από τα βασικά εμπόδια της συμβατικής υγειονομικής περίθαλψης, η οποία φυσικά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας τις υπηρεσίες της ακόμα και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Με το αυξανόμενο κόστος και τις δυσμενείς κυβερνητικές πολιτικές, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων βρίσκεται αναπόφευκτα χωρίς πρόσβαση σε αυτές τις εξελιγμένες μεθόδους Υγειονομικής περίθαλψης. Η επιβάρυνση για τις αίθουσες έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ αυξάνεται, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν την προληπτική φροντίδα στα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι τεχνολογίες υποβοηθούμενες από την τεχνολογία της πληροφορίας θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος στη χώρα χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό – με δυνατότητα κλιμάκωσης της πρόσβασης σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτές οι πρωτοποριακές καινοτομίες και οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το AI μπορεί τελικά να αποτελέσει πολλαπλασιαστή δύναμη για την πρόληψη των προληπτικών καταστάσεων στην υγειονομική περίθαλψς σε οποιονδήποτε, και όχι μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα ή εύπορες κοινότητες. Όπως λένε συχνά οι εμπειρογνώμονες του AI: Όσο περισσότερα δεδομένα υπάρχουν τόσο καλύτεροι γίνονται και οι αλγόριθμοι μέσω της μηχανικής μάθησης.

Με άλλα λόγια, οι απλούστεροι αλγόριθμοι χρειάζονται απλά ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων κατάρτισης για να παράγουν ακριβείς και πολύτιμες προβλέψεις για τους παρόχους υγείας. Με 1.3 δισεκατομμύρια πολίτες, η Ινδία έχει τη δυνατότητα να παράσχει τα τεράστια ποσά δεδομένων που απαιτούνται για τη βελτίωση της ακρίβειας των αλγορίθμων και την ενίσχυση τόσο των νεοσύστατων επιχειρήσεων, όσο και των μεγάλων εταιρειών για να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166