ΑρχικήΕφαρμογέςΗ WhatsApp αναφέρει ότι απαιτείται συλλογική δράση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης...

Η WhatsApp αναφέρει ότι απαιτείται συλλογική δράση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην Ινδία

Η WhatsApp αναφέρει ότι απαιτείται συλλογική δράση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην Ινδία.

Η WhatsApp ανταποκρίθηκε άμεσα στις απαιτήσεις του υπουργείου της Ινδίας για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών πληροφοριών στην πλατφόρμα της, λέγοντας ότι ένα τέτοιο έργο απαιτεί μια εταιρική σχέση μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης, καθώς και τη συμβολή της κοινωνίας για να παταχθεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά της WhatsApp με πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες. Αλλά οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στην εφαρμογή της φέτος συνέβαλαν στη διέγερση μαζικών ξυλοδαρμών περισσότερων από δώδεκα ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις σκοτώθηκαν.

Ωστόσο το δράμα δεν σταματάει εδώ, την Κυριακή, σκοτώθηκαν άλλα πέντε άτομα στη πολιτεία του Maharashtra λόγω υποψιών ότι ήταν απαγωγείς παιδιών που είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα να τους λιντσάρει η τοπική κοινωνία μέχρι θανάτου.

Η άνοδος αυτών των περιστατικών ώθησε το Υπουργείο Τεχνολογιών και Πληροφορικής την Τρίτη να ζητήσει από το WhatsApp να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων και προκλητικού περιεχομένου.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι η WhatsApp «δεν μπορεί να αποφύγει τη λογοδοσία και την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία«, ιδίως όταν αυτές οι υπηρεσίες καταχρώνται από τους χρήστες για να εξαπλωθούν τέτοιες παραπληροφορίες.

H WhatsApp ανέφερε σε επιστολή προς το υπουργείο με ημερομηνία 3 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε αρχικά από το Reuters: Όπως και η κυβέρνηση της Ινδίας, έτσι και εμείς είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτές τις φοβερές πράξεις βίας και επιδιώκουμε έμπρακτα να ανταποκριθούμε γρήγορα στα πολύ σημαντικά ζητήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε επίσης: «Πιστεύουμε ότι οι ψεύτικες ειδήσεις, η παραπληροφόρηση και η εξάπλωση της φάρσας είναι θέματα που αντιμετωπίζονται καλύτερα συλλογικά και όχι μεμονωμένα από τη μία πλευρά μόνο, δηλαδή απαιτείται συνεργασία από όλα τα μέρη, όπως από την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τις εταιρείες τεχνολογίας».

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων δήλωσε ότι έχει προβεί στις κατάλληλεςενέργειες που θα βοηθήσουν τους χρήστες της πλατφόρμας να παραμείνουν ασφαλείς, και πως σχεδιάζει να εκτελεί μακροπρόθεσμες διαφημιστικές εκστρατείες για την θωράκιση της δημόσιας ασφάλειας.

Η επισήμανε WhatsApp: «Ως αφετηρία αυτού του εγχειρήματος, σύντομα θα δημοσιεύσουμε νέο εκπαιδευτικό υλικό που θα ενημερώνει το ευρύ κοινό γύρω από την παραπληροφόρηση, επίσης θα διοργανώσουμε διάφορες εκδηλώσεις που θα έχουν ως κεντρικό σκοπό την βαθύτερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με αυτό το ζήτημα».

Η εταιρεία πρόσφατα πρόσθεσε ένα χαρακτηριστικό στην εφαρμογή της, εμποδίζοντας τους χρήστες να επαναπροσθέσουν τα πρώην μέλη ξανά σε μία ομάδα και επέτρεψε στους διαχειριστές της ομάδας να αποφασίσουν ποιος μπορεί να στείλει μηνύματα. Επίσης δοκιμάζει την επισήμανση των προωθημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς ψέμα, ούτως ώστε να ξέρει το κοινό πως επρόκειτο για διαφήμιση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166